Fyns mindste DBU Børneklub i stærk opblomstring
I Særslev BK er det de seneste år kun gået en vej - frem! Klubben er blandt andet DBU Børneklub - Fyns mindste målt på antal medlemmer - og vi har taget en snak med dem om, hvad netop det har betydet for succesen.
Sætter man GPS'en mod Nordfyn - nærmere bestemt Særslev - er der en god chance for, at man møder glade fodboldspillere, trænere, klubledere eller forældre på vej til den lokale fodboldklub.
Det summer nemlig af fodboldliv i den lille by, og det er i sig selv bemærkelsesværdigt, da klubben efter coronatiden var tæt på helt at lukke.
Men, sådan skulle det ikke gå. Ny kræfter, og en fornyet energi, blev vendepunktet og i dag står succeshistorierne i kø for klubben.
DBU Børneklub blev et boost
- Vi forsøger altid at se muligheder fremfor begrænsninger, og da vi hører om DBU Børneklub fra DBU Fyns klubrådgiver, Thomas Søfeldt, er vi i gang med at "opbygge klubben på ny", hvor en vigtig del af fremtiden skulle være børn og ungdomsfodbold. Derfor var det helt naturligt at gå ind i DBU Børneklub-arbejdet.
Sådan lyder det fra Andreas Bruus fra klubbens bestyrelse. Han fungerer nu også som klubbens DBU Børneklubansvarlige og som klubbens børneudviklingstræner.
I sidstnævnte rolle er hans opgave dels at hjælpe og udvikle børnetrænerne i hverdagen og dels at skabe sammenhæng i klubben - fra bestyrelseslokalet til banerne.
- Strukturen i klubbens hverdag er klart forbedret på basis af børneklubarbejdet. Førhen passede hvert hold og træner sig selv, men nu er der en god kommunikation både trænere imellem og selvfølgelig også med mig som børneudviklingstræner. Vi holder flere trænermøder, forældremøder og kæmper for, at alle syntes det er fedt at være i Særslev BK, forklarer Andreas videre og uddyber:
- At blive DBU Børneklub har betydet, at vi som klub har et børnesyn og en børnepolitik at stå på som værdisæt for, hvordan vi gerne vil arbejde med børnene. Lavpraktisk fortalt, har vi fået nogle tydelige rammer for at udvikle og skabe et godt børnemiljø både i træninger og til kampe.
Han forklarer desuden, at det har betydet, at man holder hårdt på, at alle børn har ret til lige meget spilletid, og at man hele tiden forsøger at inddrage børnene meget mere i de ting og beslutninger, der foregår i klubben. Men fokus er ikke kun på klubbens egne spillere. Det gode børnemiljø i Særslev BK er for alle børn. Derfor er der også fokus på at de gæstende hold bliver taget godt imod, føler sig velkomne og får gode fodboldoplevelser.
Klubbens opblomstring kort fortalt
Udvalgte succesmarkører
- Stigende medlemstal (fra 72 - 115, svarende til 59,7%)
- Årets Idrætsforening i Nordfyns Kommune 2023
- Årets Fynske Fodboldleder 2023 + Årets Fodboldleder i Danmark 2023
- Uddannede børnetrænere - alle klubbens børnetrænere har nu C1 og nogle også C2
- Forbedrede faciliteter (ny multibane, renoverede omklædningsrum, nye skilte og nyt hegn)
Højt aktivitetsniveau
- Fodboldskole og besøg af OB-spillere
- Fællesspisninger og ungdomsafslutning med hoppeborg, slush-ice og flødebollemaskine
- Familiefodbold (Bold & Leg - 2-5 år)
Der er sandt at sige, virkelig meget gang i den lille klub i den røde spilledragt.
Små klubber kan også høste store gevinster
Den holdning skinner helt klar igennem hos Andreas, når vi spørger ham, om det giver mening for mindre klubber, at blive DBU Børneklubber:
- I rejsen mod at blive DBU Børneklub har vi som klub fået et meget tydeligt værdigrundlag, som vi praktiserer i hverdagen. Det gør det både sjovere som spiller, træner og som klubleder - og det smitter af hos forældrene. Det gør det både nemmere at få nye medlemmer, og det giver ekstra motivation, når vi kan høre at andre bemærker, det vi går og laver i "lille" Særslev.
Han fortsætter:
- Det har betydet vanvittigt meget for klubbens udvikling, at vi er blevet DBU Børneklub. Ikke kun "stemplet" i sig selv, men i høj grad også den bevidsthedsrejse det har været. Den har virkelig gjort os til en sammentømret enhed, som vil de lokale børn det bedste. Det skaber positive ringe i vandet, som bl.a. har gjort det lettere for os at få frivillige til at hjælpe. De kan se, at tingene fungerer, og at vi hjælper hinanden.
Som led i klubbens udviklingsrejse mod at styrke børnemiljøet har trænerfagligheden også været i fokus. I praksis lavede man sammen med Thomas og klubbens børnetrænere en uddannelsesplan, og det har betydet, at alle klubbens børnetrænere i dag har C1-træneruddannelsen. Nogle af dem har også C2-træneruddannelsen, og så var nogle stykker for nyligt på DBU Playmaker-uddannelsen med fokus på fodboldtræning og -leg for de helt små før-skole-børn. Andreas selv har desuden været igennem DBU Børneudviklingstræneruddannelsen. Så, også fagligheden - både den fodboldmæssige og den pædagogiske - har i den grad også fået et nøk op.
- Det har været en sjov og meget lærerig proces. Man får virkelig mange redskaber, og ting man kan bruge i hverdagen. Så min anbefaling er klart, at klubber i alle størrelser bør kigge mod at blive DBU børneklub. Det giver noget hele vejen rundt - fra bestyrelseslokalet til livet på banerne, lyder det afsluttende fra Andreas.
Hvad med din klub?
Opfordringen fra Andreas er hermed givet videre.
Er du blevet nysgerrig på, om DBU Børneklub kunne være noget for din klub?
Så tøv ikke med at kontakte jeres lokale klubrådgiver for en uforpligtende snak.
Han er klar til at hjælpe jer igennem forløbet og udvikle jeres klub sammen med jer - og det er endda gratis.