Tre indsatser skal bidrage til at styrke fynsk pige- og kvindefodbold
I weekenden var repræsentanter fra DBU Fyns Pige-/Kvindeudvalg og det understøttende pige-/kvindenetvæk samlet til strategidag, hvor der skulle sættes retning for udvikling af fynsk pige- og kvindefodbold.
Udvikling af pige- og kvindefodbolden går i disse år voldsomt stærkt - både globalt og nationalt - og det skaber yderligere grobund for også at zoome ind på den regionale udvikling.
Derfor er pige- og kvindefodbold et af 4 spor i DBU Fyns strategi for de kommende år, og lørdag var DBU Fyns Pige-/Kvindeudvalg og pige-/kvinde-netværk samlet på Nature Energy Park til strategidag. Formålet var at idegenere inden for de tre spor, som pige-/kvindeudvalget har udvalgt, som særlige indsatsområder:
1. Flere piger tidligere til fodbold
Mens mange drenge starter til fodbold allerede i børnehavealderen, starter piger typisk senere. Hvad kan vi gøre for at flere piger starter tidligere til fodbold?
2. Hjælp til områder med få pigespillere
Der er store kommunale forskelle på, hvor stor en del af pigerne i kommunen, der går til fodbold. Hvilke lokale tiltag kan vi iværksætte, der kan give pigerne i de kommuner med få pigespillere flere tilbud, så fodbold bliver et naturligt valg som fritidsaktivitet?
3. Fodbold OG efterskole
Der ses et stor frafald blandt unge (ikke kun piger) omkring efterskolealderen. Hvordan kan vi skabe en bedre synergi mellem efterskolelivet og tilhørsforholdet til den lokale klub, så relation bevares, og chancen for at spillerne fortsat er aktive i klubben efter efterskoleopholdet øges?
Med udgangspunkt i de ovenstående spørgsmål kastede deltagerne sig ud i drøftelser og idegenerering.
- Det er virkelig dejligt at have så mange kompetente videnspersoner med praktisk erfaring fra den fynske pige-/kvindefodbold med i vores udvalg og netværk, fortæller DBU Fyn bestyrelsesmedlem og forperson for Pige-/kvindeudvalget, Helene Hagsten Pedersen og uddyber:
- Deres input er guld værd og helt afgørende for, at vi lykkes med vores tiltag. Nu har vi gennem det seneste år arbejdet med at opbygge og aktivere vores udvalg og netværk, og nu ser jeg frem til, at 2025 bliver året, hvor vores arbejde og særlige indsatser kommer til at kunne mærkes ude i klubberne.
Hvad så nu?
De mange gode ideer og tanker fra strategien skal nu koges sammen af pige-/kvindeudvalget til konkrete indsatser, som derefter indstilles til DBU Fyns bestyrelse. Såfremt man her venter tommelfingeren op til dem, vil indsatserne udgøre DBU Fyns strategi på pige-/kvindeområdet i de kommende år.
Sideløbende med ovenstående foregår naturligvis også udvikling af de turnerings- og stævnetilbud, der er til piger og kvinder - herunder også forskellige fodboldfestivaller til børnene.
Det arbejde ligger i midlertidigt i andre udvalg - hos hhv. børneudvalget, ungdomsudvalget og seniorudvalget. Der sparres og arbejdes dog naturligt på tværs af disse og Pige-/kvindeudvalget, på områder, hvor det kan give mening.
Topkamp rundede dagen af
Efter strategisnakken blev dagen afrundet med spisning og et oplæg fra OBQ's sportschef, John Bæksted (som også er medlem af DBU Fyns pige-/kvindeudvalg) om OBQ's udvikling og om topkampen i Gjensidige Kvindeligagen mod topholdet Fortuna Hjørring, som fulgte som afslutning på dagen. Her løb udeholdet desværre med en kneben 2-1 sejr efter en ellers flot kamp af "De striwede".
Det ændrede dog ikke på billedet af en rigtig god dag for den fortsatte udvikling af fynsk pige- og kvindefodbold.