Kan du oversætte fairplay?

Respekt er det centrale ord i DBU's landsdækkende kampagne "Husk Respekten - Også uden for banen". I denne uge sætter tre personer fra fodboldverdenen derfor ord på deres tanker om begrebet respekt. Formanden for Fyns Fodbolddommer Klub, Mathias Bjørnø, indvier os her i sit syn på sagen.


____________________________________________________________

Det kan være sundt at stoppe op en gang imellem og stille spørgsmålstegn ved nogle af de standardfraser, vi bruger i hverdagen. For eksempel - hvad pokker betyder fairplay egentlig for en fodbolddommer? Dømmer vi ikke bare efter fodboldlovens bestemmelser, og er der egentlig en paragraf i fodboldloven der hedder fairplay?

Nej, fairplay er ikke en enkelt ting eller handling, som vi kan sætte kryds ved, sætte streg under, eller pege ud - det er hele vores tilgang til fodboldspillet. Det kan være små bitte ting der gør sig gældende i den dialog, vi har med holdene, det kan være det faktum, at man som dommer viser engagement ved at ankomme tidligt til stadion, eller det kan være den måde vi afvikler fodboldkampene på. Men hvad mener du er vigtigst i forhold til fairplay?

Med fodboldloven i hånden burde alle dommere kunne afvikle en fodboldkamp, men så enkelt er det altså ikke. Vi er enormt udfordret af den udvikling, der er generelt set i samfundet, hvor en autoritet ikke nyder respekt som tidligere. Derfor skal vi som dommere have lederevner, hvis vi skal kunne gennemføre alle kampe - specielt hvis vi vil slutte kampen med 2 tilfredse hold. Det her handler på ingen måde om, at vi beklager os over forholdene. Det handler om at tydeliggøre, at dommerne skal udvikle sig konstant for at matche holdene, og den udvikling kræver ressourcer. I sidste ende handler det om, at klubberne skal være med til at dygtiggøre dommerne. Er klubberne klar til det?

Fairplay handler om måden vi taler til hinanden, hvordan vi kommunikerer, hvordan vi udstråler glæden ved at være sammen om vores sport, hvordan vi respekterer hinanden. Egentligt er pudsigt, at vi i Danmark bruger fairplay som begreb, når man i Europæisk fodbold bruger RESPEKT. 

Ville det give bedre mening hvis vi talte om respekt for hinanden i stedet for fairplay?

Helt enkelt kunne jeg formulere fairplay som: "Respekt for dig som spiller, kræver respekt for mig som dommer"!

Vi kender alle sammen eksemplet, hvor en spiller ligger skadet og dommeren stopper spillet. Ved genoptagelse af spillet skal dommeren ”lade bolden falde”, og en modspiller til det hold der havde bolden inden afbrydelsen, signalerer at han vil aflevere bolden tilbage til modstanderne – men hvad sker der? Han sparker bolden ud til indkast og højst sandsynlig meget tæt på hjørneflaget, og når indkastet skal tages presser holdet som vanligt med mandsopdækning. Hvor pokker er ”fairplay-begrebet" henne i denne situation? Er det at vise respekt for modstanderne? Spillet blev jo stoppet for at hjælpe en holdkammerat. Burde man i stedet overveje at indføre et fairplay-frispark, som man har i indendørs fodbold?

Vi skal have respekten tilbage i fodboldspillet
Jeg blev i februar måned 2016 valgt til formand for Fyns Fodbolddommer Klub. Det betyder, at jeg har dagligt kontakt med mange af de fynske dommere. Jeg kan se en tydelig positiv udvikling i, at vores unge dommere gerne vil dygtiggøre sig, og udvikle sig med tiden og med spillet. Mange af vores aldrende medlemmer har en personlighed og en mangeårige rutine, som afføder naturlig respekt, og det gør mig fortrøstningsfuld i forhold til de udfordringer vi vil opleve fremadrettet, da jeg er sikker på at vi som dommere, kan være med til at få respekten tilbage på banerne. Ud over at være formand for Fyns fodbolddommer Klub, er jeg også aktiv dommer, dommerudvikler, og så er jeg medlem af DBU Fyns Dommerudvalg, som er den øverste myndighed for de fynske dommere.

Alt i alt har jeg rigtig meget at gøre med de fynske dommere, og derfor tillader jeg mig også at stille mig forrest i koret af stemmer der ytrer, at vi skal have respekten tilbage i fodboldspillet! Det kan ikke være rigtigt, at man som spiller, leder, tilskuer eller dommer skal være i tvivl om, hvorvidt man ønsker at deltage i bestemte kampe. Vi er da en del af fodboldspillet, fordi vi elsker det – er vi ikke? Hvorfor kan vi så ikke finde en enighed om at vise RESPEKT for hinanden, og dermed sikre at alle kampe afvikles ud fra fodboldloven og med RESPEKT for ALLE aktører i vores respektive kampe.

Dommeren skal have respekt for opgaven
Når vi taler om respekt, så skal vi dommere altid huske, at på trods det faktum at vores forhold og afregning langt fra signalerer professionalisme, bliver vi altså opfattet som professionelle repræsentanter for dommerstanden. Derfor er det også vigtigt, at vi er fuldt fokuserede på den opgave vi skal udføre. Vi er sat i verden for at lede og afvikle fodboldkampe som upartiske og lovkyndige dommere. Det skal vi altid huske, når vi agerer og kommenterer i forbindelse med vores kampe. Derfor vil jeg opfordre til, at man iagttager professionalisme fra ankomst til spillestedet, og til vi tager derfra igen. Det går ikke at vi - måske i et forsøg på at være sjov, eller i en misforstået venlig indgangsvinkel - formulerer os i vendinger, som kan misforstås, og som derfor sår tvivl om vores upartiskhed. Vi skal nøje overveje vores ordvalg over for spillere, ledere eller tilskuere. Vi har i foråret oplevet forskellige sager, hvor en enkelt sætning eller ytring har optrappet en konflikt, og det er i mine øjne ikke professionalisme.

Det skal dog ikke fjerne fokus fra, at vi allesammen gør vores allerbedste for at fremstå som dygtige dommere - og det er vi helt bestemt! Det er et udtryk om håb for, at vi i fremtiden ikke forfalder til et niveau, der ikke er os værdige i forhold til det opdrag, der ligger i vores uddannelse.

Positivt med Respekt-kampagne – men klubberne har også et ansvar
Jeg hilser som formand for Dommerklubben naturligvis DBU's nye kampagne om respekt i børne- og ungdomsfodbold velkommen, og her skal vi som dommere naturligvis bakke op med alle midler. Desværre er der i fodboldloven ikke lovhjemmel til at agere over for forældre eller andre tilskuere, og derfor er det også meget spændende om denne kampagne kan hjælpe klubberne - som jo er ansvarlige for tilskuerne, til at finde de rette værktøjer til at implementere respekten fra sidelinjen.

Der udspringer naturligvis forskellige kommentarer til en sådan kampagne - og igen skal jeg understrege at vi fra Fyns Fodbolddommer Klub fuldt ud bakker op. Men har man i forbindelse med denne kampagne også fokus på, at de "problemklubber", som vi desværre de seneste år har kæmpet med på Fyn, slet ikke har børne- og ungdomshold i deres klubber? Hvor kan vi så adressere problemstillingen med de seniorhold som i 2015 og 2016 har uøvet vold eller er fremkommet med trusler mod dommeren?

Det er fløjtende ligegyldigt om du spiller i rød, hvid eller blå trøje, om du hedder Anne, Anders eller Ahmed – du skal respektere mig som dommer, for at jeg kan respektere dig som spiller!

Først når vi har respekten for andre, bliver fairplay en del af vores DNA – og først dér kan vi tillade os at sige ”JA! – vi kan oversætte fairplay”.

/Mathias Bjørnø, formand for Fyns Fodbolddommer Klub

Læs også:
Husk Respekten - Også uden for banen
Om "Husk Respekten - Også uden for banen"
En landsdækkende undersøgelse viser, at flere end hver 5. person oplever, at forældreopførslen på sidelinjen er forværret over de seneste år. På Fyn er det mere end hver 3. person, der oplever dette. Derfor har DBU og lokalunioner lanceret kampagnen Husk Respekten - også uden for banen. 
Respekt-video hitter på Facebook
Videoen sætter med et humoristisk twist fokus på forældres opførsel på sidelinjen. Videoen bliver flittigt delt på Facebook. Læs mere og se den her.
Klubber henter populært respektskilt
Skiltet fremhæver 5 simple budskaber, som opfordrer til god forældreopførsel på sidelinjen. Klubberne kan gratis hente to eksemplarer af det vejrbestandige skilt his DBU Fyn, og det har mange benyttet sig af. Der er fortsat mulighed for at hente skiltet, som er i A2 format og med huller - klar til ophængning. Se skiltet her
#huskrespekten
Som en del af kampagnen bliver hashtagget #huskrespekten anvendt. Brug det til at dele dine billeder af god opførsel med os og resten af fodbolddanmark. 
Respekt-temaside
Vi har sat fokus på fairplay og respekt på en temaside, som du finder her. Der kan du bl.a. finde materialer, der kan anvendes i din klub - f.eks. en fairplaytegneserie og en respekt-spotboks klar til at lægge på jeres klubhjemmeside.   


Log ind