Fra 2 til 31 piger efter målrettet indsats
For 2 år siden var HPTI (Holluf Pile-Tornbjerg Idrætsforening) stort set en ren drengeklub. Siden har man arbejdet målrettet på at få startet pigefodbolden op - startende fra de yngste. Pigeafdelingen er på de to år vokset markant.
Susan Hulgaard Malchow-Møller er udover at være træner for U6-U7 pigerne også klubbens børneformand. Vi har taget en snak med hende om klubbens indsats for at få flere pigespillere.
- Projektet fik lidt af en kickstart, da en forælder mere eller mindre på eget initiativ startede et U8-U9 pigehold op ved at hente pigerne i SFO og bringe dem ud på træningsbanerne. Det betød, at nogle piger, der højst sandsynligt aldrig selv ville være taget til fodboldtræning, kom med på fodboldbanen. Vi har fortsat en velfungerende U8-9 pigeafdeling med en solid kerne og fortsat tilgang, forklarer Susan.
Klubben vil dog have endnu flere piger i gang. Derfor har de lavet en stort reklamefremstød i forbindelse med forårs-SFO’ernes start. Derudover har man hængt opslag op på den lokale skole og lagt fodboldklubbens forårsplan på forældreintra og på diverse facebooksider i lokalsamfundet.
- Vi har gjort meget ud af at forklare, hvad det vil sige at være pigespiller i HPTI. Meget mere end på drengesiden. Efter blot to træninger står vi med 13 spillere fordelt på U6 og U7 piger, og på to år er klubbens pigeafdeling vokset fra 2 til 31 spillere, påpeger en med rette tydeligt stolt Susan, og forsætter:
- Vi starter faktisk "fødekæden" endnu tidligere med forældre-barn-fodbold fra 1. april til efterårsferien. Her er børn velkomne fra de kan gå, sammen med en voksen. I en time ”leges” der fodbold. Det handler ikke om at spille fodbold men om at lege på en fodboldbane og skabe et naturligt bånd til klubben. Med jævne mellemrum dukker også piger op, og de oplever så, at fodbold også er for piger. Mange af dem der startede der, ser vi nu på U6-U7 holdet.
"Vi mangler piger at spille imod"
Arbejdet for pigerne fortsætter ufortrødent, og det er ikke kun til gavn for pigerne. Klubben har nemlig også lært en del i processen:
- Det er blevet meget tydeligt for os, at det er vigtigt, at give piger et fodboldtilbud KUN til dem. Piger ses meget sjældent på drengeholdene, og de få, der dukker op, falder hurtigt fra igen.
Susan startede derfor i august 2014, sammen med en ung studerende og holdkammerat fra damesenior, et nyt U6-U7 pigehold. Det voksede hurtigt bl.a. via tilbuddet om afhentning i SFO. Men det er ikke kun lutter succes for pigeprojektet i HPTI:
- Vi måtte desværre spille mod drengehold hele vinteren, da der ikke var andre tilmeldte i U7-pigerækken. Holdet har deltaget i samtlige stævner, men det har var tydeligt, at de skilte sig ud. Kernen er for skrøbelig og engagementet faldende. Det er bare super ærgerligt, når pigerne rigtig gerne vil spille fodbold. Vi mangler simpelthen nogle piger at spille mod, fortæller Susan og giver dermed en opfordring videre til de øvrige fynske klubber om at få gang i de mindste piger.
Der kan tilmeldes til DBU Fyns stævner for U5-U7 nu.
Hjertet banker for pigerne
Susan er selv forælder til tre drenge i klubben, men det er pigefodbolden hendes hjerte banker for:
- Min interesse for pigefodbold fik for alvor et skub fremad, da jeg deltog i DBU’s lederuddannelse for kvinder. Her mødte jeg repræsentanter for rene pigeklubber såvel som andre fodboldkvinder, der arbejder med pigefodbolden i større eller mindre klubber. Det har haft stor betydning for mit arbejde som børneformand i klubben at møde andre med samme interesse, udfordringer, håb og ønsker for pigefodbolden ude i klubberne, slutter Susan.
Få sparring fra DBU Fyns børneudvalg
Hvis Susans historie har inspireret jer til at arbejde mere målrettet med rekruttering af børnespillere, står DBU Fyns børneudvalg til rådighed for sparring og inspiration enten på et møde i klubben eller via mail eller telefon. Det gælder også, hvis I gerne vil fortælle om jeres arbejde med børnefodbold for derved at inspirere andre.
Kontakt
Mogens Jørgensen, børnekoordinator
moge@dbufyn.dk
63115990