Ugens Kvindelige leder: Camilla Brendholdt Larsen, Korup IF Fodbold
I september og oktober sætter vi fokus på kvindelige ledere i fynsk fodbold med temaet "Kvinderne i Fynsk Fodbold". Camilla Brendholdt Larsen er bestyrelsesforkvinde i fodboldklubben Korup IF Fodbold. I dag sætter vi spotlyset på Camilla og lader hende fortælle om sin vej ind i fodbolden og til en lederrolle i sin fodboldklub.
I dag spiller jeg stadig fodbold, faktisk i den samme klub, som da jeg startede som 8-årig. Derudover trådte jeg ind i klubbens bestyrelse som forkvinde for 2 år siden.
Hvordan blev du først introduceret til fodboldens verden?
Som barn havde jeg to gode venner på vejen, der spillede fodbold, og meget af vores tid gik med at spille sammen. Jeg kendte ikke andre piger, der spillede, men mine forældre fandt hurtigt ud af, at der var et pigehold i den lokale fodboldklub, som jeg kunne starte på. Jeg var 8 år, og mine medspillere var 12. Det var det eneste pigehold i klubben dengang, og jeg følte mig udfordret, men også motiveret til at forbedre mig og vise, at jeg kunne være med.
Kan du beskrive din rejse ind i det hverv, du har i din klub i dag?
I dag spiller jeg stadig fodbold, faktisk i den samme klub, som da jeg startede som 8-årig. Derudover trådte jeg ind i klubbens bestyrelse som forkvinde for 2 år siden, da der gik rygter om, at den daværende formand ville trække sig. Mine oplevelser som spiller har givet mig en dyb forståelse for, hvad det betyder at være en del af et fællesskab, og det har påvirket min tilgang som leder til at styrke min barndomsklub, som nu også er mine børns fodboldklub.
Hvad har været din største udfordring som leder i en fodboldklub?
Jeg er meget bevidst om, at jeg kalder mig bestyrelsesforkvinde, da jeg er en kvinde og dermed vil fremhæve den position, jeg selv har meldt mig til. Det har dog skabt næserynker blandt mange af de ældre, lokale mænd i klubben, og en tidligere formand og sponsor har udtrykt sin modstand mod de forandringer, som jeg har introduceret—såsom mere åbenhed og fokus på ligestilling. Men det har kun styrket min vilje til at skabe positive forandringer i klubben.
Kan du dele en mindeværdig oplevelse eller et øjeblik i din karriere, som har haft en betydelig indflydelse på dig?
Jeg fik tildelt en pulje, jeg havde søgt, som gjorde det muligt at genindføre en fælles afslutningsfest for alle vores børne- og ungdomshold. Det var noget, jeg selv husker fra min tid som ungdomsspiller, men som ikke fandtes længere. Vi fik stablet en kæmpe fest på benene, og over 100 af vores medlemmer deltog sammen med et hav af frivillige hænder og trænere. Selvom dagen bød på regn og blæst, var det en fantastisk dag, der gav mig håb og bekræftelse på, at der stadig er behov for sådanne fælles oplevelser, der styrker sammenholdet. Denne oplevelse har styrket min ambition om at arbejde endnu mere for fællesskab og sammenhold i klubben.
Fem hurtige om Camilla
Alder: 36
Bopæl: Korup
Tidligere klub: Stige BK
Børn: 3 fodboldspillere
Camilla er for nyligt også tiltrådt som forperson i Ubberud IF
Hvordan vil du beskrive din ledelsesstil, og hvordan tror du, den påvirker spillerne eller kolleger?
Jeg tænker ikke nødvendigvis over en bestemt ledelsesstil, men jeg fokuserer på at have folk omkring mig, som har samme ambitioner som jeg selv, og som har de nødvendige kompetencer til deres roller i klubben. Min bestyrelse består af folk, som yder en kæmpe indsats, og som jeg ved, jeg kan regne med. Derudover er jeg omgivet af mange ildsjæle, der bidrager med idéer, tager initiativer, og løfter klubben på måder, der er uundværlige. Jeg tror, min glæde for klubben og min vilje til at gå forrest inspirerer andre til at yde deres bedste og gå den ekstra mil, når det er nødvendigt.
Har du haft nogle mentorer undervejs i din karriere? Hvordan har de påvirket dig, og forsøger du selv at være en mentor for andre?
Min far har altid været en aktiv del af klubben som bestyrelsesmedlem og gennem andet frivilligt arbejde. Hans engagement og passion for foreningslivet har nok været den største grund til, at jeg i dag nyder at være så engageret i klubben. Jeg ser ikke mig selv som en traditionel mentor, men jeg forsøger at være en rollemodel ved at vise, hvor meget værdi og glæde der kan ligge i at engagere sig frivilligt. Jeg vil gerne inspirere børn og unge i lokalområdet til at bidrage og være en del af fællesskabet, da det kan give så meget tilbage – både til dem selv og til andre.
Hvilken rolle spiller netværk og fællesskab for dig som leder i fodbold, og har det hjulpet dig professionelt?
Netværk og fællesskab er fundamentalt for mig som leder i fodbold. En klub som Korup IF Fodbold ville slet ikke kunne eksistere uden det lokale fællesskab og et stærkt netværk. Jeg mærker, at COVID-19-pandemien har svækket mange fællesskaber, og jeg tror, det er en del af grunden til, at mange unge er tilbageholdende med sociale aktiviteter som at bade efter træning. Derfor har vi, i samarbejde med den lokale skole, sat fokus på at genopbygge en god omklædningskultur og opfordrer til samkørsel og andre initiativer, der styrker sammenholdet. Det har hjulpet mig med at forstå, hvor vigtigt det er at skabe rum for sociale interaktioner og tryghed, hvilket jeg også mener, vil styrke klubbens fremtid.
Hvordan ser du fremtiden for kvindelige ledere i fodbold? Hvilke forandringer håber du at se i de kommende år?
Jeg håber, at flere kvinder og piger tør tage springet og blive en del af trænerteams eller bestyrelser i deres lokale klubber. Ofte kan man starte i det små, som f.eks. ved at hjælpe til ved et arrangement eller event for at få en fornemmelse af kulturen og se, hvor man kan bidrage. Det var sådan, jeg selv blev involveret, og jeg mener, at det kan skabe grobund for, at flere kvinder engagerer sig. Både drenge og piger har brug for forskellige rollemodeller, og ved at fremme diversiteten i lederskab vil vi kunne skabe et mere inkluderende og mangfoldigt miljø, hvor både mænd og kvinder kan inspirere de næste generationer af spillere og ledere.