Sådan fungerer den disciplinære proces i DBU Fyn
Vi har naturligvis fulgt med i de skriverier, der har været i pressen i forbindelse med kampen mellem S.K.F.I.F. og FIUK. I forlængelse heraf vil vi gerne give et indblik i den disciplinære proces i vores organisation.
Den disciplinære proces
Vi har hos DBU Fyn et uafhængigt disciplinærsystem, bestående af et disciplinærudvalg og et appeludvalg. Medlemmer til begge udvalg vælges af de fynske fodboldklubber på vores årlige delegeretmøde, og de to udvalg arbejder uafhængigt af vores øvrige organisation. Ingen medlemmer af de to udvalg kan således have sæde i andre af vores udvalg eller i vores bestyrelse.
Sagsgangen i det disciplinære system starter altid i vores disciplinærudvalg med mulighed for at anke til appeludvalget. Det betyder, at der altid er to uafhængige instanser, der kan behandle en sag. Denne uafhængige sagsbehandling er et afgørende retsprincip, og derfor udtaler vi os ikke om konkrete sager og afgørelser.
Sagsbehandling foregår med udgangspunkt i den indberetning, vi modtager samt høringssvar fra sagens parter – dvs. fra klubbernes ledelse og eksempelvis dommeren. Derfor kan det indimellem også tage lidt tid. Vi bestræber os på hurtige afgørelser, men aldrig på bekostning af grundigheden i sagsbehandlingen. Vi er nødt til at have respekt for den disciplinære proces og parternes muligheder for at komme med deres syn på sagen. De er frivillige, som også skal have en fair tidshorisont at arbejde indenfor.
De to udvalg kan benytte de strafudmålinger, der er anført i DBU Fyns love, som er godkendt af de fynske fodboldklubber.
Når en sag er afsluttet, udsendes der en dom til de implicerede parter. Af hensyn til sagens parter offentliggøres de sagsakter, der indgår i behandlingen af sagen ikke. Disse er alene til brug for vores disciplinære instanser.
Dommerens rolle
Vi har dog spurgt formanden for disciplinærudvalget, Torben Hansen, om den generelle sagsbehandling ved afbrudte kampe. Han forklarer:
- I disse typer af sager kan der være divergerende opfattelse af, hvad der er foregået, hvorfor dommerens indberetning ofte vil vægte højt i vores afgørelser, da vi betragter ham/hende som en neutral part.
Vores administrationschef, Claus Gramm Pedersen, fortæller:
- Vi tog naturligvis kontakt til dommeren efter kampen mellem S.K.F.I.F. og FIUK blev afbrudt. Det gør vi altid. Vi har desuden været i efterfølgende dialog med ham. Han har det godt, og vi glæder os over, at han allerede har været på banen og dømme igen. Han oplever ikke, at han har været udsat for dødstrusler, som det ellers har været beskrevet i medierne.
Han fortsætter:
- Når vi har sådan nogle sager, så har vi også den mulighed, at vi kan sætte en kampobservatør på holdets kommende kampe, og det vil vi naturligvis gøre her. Det skal understreges, at vi naturligvis ikke accepterer voldelig adfærd, og at én sag er én for meget. Samtidig har vi hel og fuld tiltro til, at det uafhængige disciplinære system behandler sagerne ud fra parternes indberetninger og indenfor de rammer, som DBU Fyns love giver muligheder for.
Vi opfordrer alle klubber til at henvende sig til os, hvis de har spørgsmål eller oplevelser, der giver udfordringer i hverdagen.