Kort om sagen

I kampen mellem S.K.F.I.F. og FIUK afbryder dommeren kampen grundet voldsom opførsel fra FIUK-spillere. Efterfølgende behandles sagen i vores disciplinærudvalg, som idømmer to FIUK-spillere karantæne på hhv. 4 spilledage og 9 måneder.

De fire hold i FIUKs pulje, herunder S.K.F.I.F., melder kollektivt afbud til deres kommende kampe mod FIUK.

Hele sagen har fået stor mediebevågenhed.

Med nedenstående FAQ ønsker vi at besvare nogle af de spørgsmål, der er opstået under forløbet.

 

FAQ om "FIUK"-sagen

Hvad er status på sagen?+

Efter disciplinærudvalget afsagde sin dom ankede S.K.F.I.F. den. Vores appeludvalg har påbegyndt behandling af anken. Når sagen er afgjort i appeludvalget, så får sagens parter som de første besked (de to klubber og dommeren). Herefter vil vi komme med en officiel udtalelse.

Hvorfor ændrer I ikke afgørelsen efter alt det, der er skrevet i pressen?+

Det er kun vores disciplinærudvalg (1. instans) og vores appeludvalg (2. instans), der kan udmåle straf i disciplinærsager. 
Der kan derfor ikke ske omstødelse af deres afgørelser i andre DBU Fyn-organer, herunder heller ikke i hverken bestyrelsen eller administrationen.

Begge udvalg arbejder uafhængigt, hvilket betyder, at medlemmerne i de to udvalg ikke kan have sæde i hverken vores bestyrelse eller vores øvrige udvalg.

Den uafhængighed er et afgørende retsprincip, og et led i good governance, som vi værner om. For at undgå at influere på både nuværende og fremtidige afgørelser kommenterer vi derfor af princip ikke på dem

Medlemmerne til de to udvalg vælges af de fynske fodboldklubber på vores årlige delegeretmøde.

Hvordan er disciplinærudvalget kommet frem til sin afgørelse?+

Disciplinærudvalget har haft følgende sagsakter til rådighed:

  1. Dommerens indberetning
  2. SKFIF indberetning
  3. FIUK's høringssvar

Da de to klubber har meget forskellige opfattelser af, hvad der er sket, har dommerens indberetning vægtet højt i udvalgets afgørelse.

Hvorfor udelukkes FIUK ikke?+

Det er kun vores disciplinærudvalg (som første instans) og vores appeludvalg (som anden instans), der kan udelukke hold på baggrund af disciplinære sager.

Disciplinærudvalget har ud fra sagens akter ikke vurderet, at der var grundlag for udelukkelse.

Hvorfor er de andre klubber i puljen ikke blevet hørt om deres oplevelser med FIUK?+

Sagen, som disciplinærudvalget har fået til behandling, handler udelukkende og specifikt om den afbrudte kamp mellem SKFIF og FIUK, dermed udgør de sammen med dommeren sagens parter. 

Andre klubber - og deres oplevelser i andre kampe - betragtes således ikke som parter i den aktuelle sag, hvorfor disse ikke kan lægges til grund for en dom i vores disciplinære streng.

Hvorfor får FIUK point i de kampe, hvor modstanderne ikke vil spille mod dem.+

I henhold til vores reglement medfører udeblivelser og afbud til kampe, at man taberdømmes og modstanderen derved tildeles 3 point. 

Der er ingen muligheder i reglementet for at bøje denne regel afhængigt af, hvad afbuddet skyldes.

Kan man bare true sig til oprykning?+

Nej, det kan man ikke. 

I den konkrete sag fremgår det af dommen fra disciplinærudvalget, at såfremt FIUK igen er årsag til afbrudt kamp, vil straffen bliver skærpet.

Det kan f.eks. inkludere fratagelse af point, tvangsnedrykning eller udelukkelse.

Er det korrekt, at dommere ikke må udtale sig til pressen, og at det har konsekvenser, hvis de gør det?+

Nej, det er ikke korrekt. 

Vi respekterer naturligvis ytringsfriheden, og den enkelte dommers ret til at udtale sig til hvem han/hun vil.  Derfor har det absolut heller ingen konsekvens for en dommer i forhold til hans/hendes dommervirke, hvis han/hun vælger at udtale sig til pressen.

Vi lavet en vejledning til vores dommere på vores hjemmeside om, hvad vi råder dem til at gøre, hvis de er udsat for at måtte afbryde en kamp. Vejledningen er lavet som en hjælp til at komme igennem sådan et forløb. I en sådan situation kan det være en ekstra belastning for den enkelte person at blive kontaktet af pressen. Derfor råder vi til at dommerne udelukkende kommunikerer med os som organisation om den pågældende sag. 

Vi vil rigtigt gerne i dialog med dommerne, og vi opfordrer alle, der har nogle ærgerlige oplevelser til at dele dem med os. 

Har I iværksat nogen tiltag på baggrund af sagen og den megen omtale?+

Vores disciplinære system fungerer i henhold til de rammer, det har at arbejde under, og vi har fuld tiltro til, at både disciplinærudvalget og appeludvalget arbejder inden for disse rammer i dag. Vi har naturligvis også hørt de synspunkter, der har fyldt i mediebilledet, og i de henvendelser vi har fået. Det giver os anledning til at kigge på, om rammerne og vilkårene for vores disciplinære streng skal tilpasses.

DBU Fyns bestyrelse har derfor valgt at igangsætte et gennemsyn af de rammer og vilkår, som det disciplinære system arbejder under, herunder om strafferammen for at være årsag til afbrudte kampe skal ændres.

Se mere her: DBU Fyn iværksætter gennemsyn af rammer og vilkår for det disciplinære system

Vi har desuden indkaldt FIUK og de øvrige klubber fra deres pulje til møder.

Hvorfor har I valgt ikke længere at udtale jer til pressen i relation til sagen?+

Vi har brugt rigtigt mange ressourcer på at svare på henvendelser om sagen.

Vi har udtalt os af flere omgange, og vi har stillet op til TV-interview.

Selvom det er en naturlig del af vores virke at samarbejde med omverdenen, så er vi nu nået til et punkt, hvor vi for nuværende er nødt til at fokusere ressourcerne  på at løfte vores kerneopgaver omkring f.eks. turneringsdriften, og de dertil relaterede arbejdsopgaver, til glæde og gavn for vores medlemsklubber og deres mange medlemmer.

Hvorfor har I ikke meldt noget ud til pressen selv?+

For os er det allervigtigste, at vores medlemsklubber er informeret.

De har modtaget følgende info direkte på mail:

Den information er desuden tilgængelig for alle på vores hjemmeside – også medierne.

Vi ønsker generelt ikke at drive vores sager igennem pressen. De hører til i vores disciplinære streng, hvor de behandles bedst af de af klubberne valgte personer, men vi har selvfølgelig fuld forståelse, at andre f.eks. medierne, har interesse i sagerne.