Appeludvalgets kendelse

Appeludvalget har:

  • Idømt FIUK en frakendelse af 9 point fra stillingen i herre S2, pulje 8
  • Givet FIUK oprykningsforbud til S1-kvalifikationen
  • Skærpet den tildelte karantæne til en spiller, så han tildeles karantæne i 12 måneder fra spilletidspunktet 31. august 2024 og frem til og med 30. august 2025
  • Stadfæstet karantænen til en spiller på i alt 4 spilledage
  • Hævet bøden til klubben fra kr. 2.000 til kr. 4.000,-.

Hvad er baggrunden for dommen?

DBU Fyns Appeludvalg har anmodet DBU Fyns administration om at undersøge, hvorvidt der er afsagt tidligere kendelser af betydning for appeludvalgets behandling af sagen. DBU Fyns administration har oplyst, at der den 7. juni 2024 er afsagt kendelse ifm. kampen FIUK og B1909, hvor FIUK straffes med bøde for at være medansvarlig for kampens afbrydelse.

Appeludvalget vurderer, at kendelsen fra 7. juni 2024 skal indgå i den samlede behandling af sagen. I den forbindelse finder appeludvalget, at det er en særlig skærpende omstændighed, at FIUK har været involveret i 2 afbrudte kampe på godt 4 måneder. I begge tilfælde har der været tale om voldsom adfærd mod enten dommer, andre spillere og/eller tilskuere.

DBU Fyns Appeludvalg har på et Teams-møde med kampens dommer haft mulighed for at stille uddybende spørgsmål til dommeren. I den forbindelse oplyser dommeren, at en spiller fra FIUK først forsøger at skubbe en medspiller ind i dommeren, for dernæst at gå ca. 20 meter væk og dernæst vender om for at sætte i løb direkte mod dommeren, som han forsætlig rammer bryst mod bryst, hvilket medfører, at dommeren delvist falder om. Appeludvalget finder, at de supplerende oplysninger fra dommeren skal indgå som en skærpende omstændighed i sagens behandling.

Det er væsentligt at fastslå, at dommeren, som også tidligere forklaret, ikke har følt sig truet på livet.

DBU Fyns Appeludvalg har anmodet FIUK om at udlevere deres videooptagelse, hvis de havde en sådan. FIUK har fremsendt en videooptagelse fra kampen til DBU Fyns Appeludvalg. Det kan konstateres, at videoen mister signalet efter ca. 42 minutter af kampen. Derfor har DBU Fyns Appeludvalg ikke haft en videooptagelse af hele kampen til rådighed for sagsbehandlingen. 

Hvad så nu?

DBU Fyn har i løbet af ugen afholdt møder med FIUK og med de øvrige klubber i FIUK-holdets pulje.

Formændene for de fire øvrige hold i puljen efterlyste på mødet en plan for, hvordan der kan sikres god kampafvikling, før de vil tage stilling til kampe i fremtiden mod FIUK.

DBU Fyn havde allerede inden mødet med de fire klubber pålagt FIUK at udarbejde og fremsende et adfærdskodeks for klubben og en handleplan for, hvordan de vil sikre god afvikling af både hjemme- og udekampe – i forhold til såvel spillere som tilskuere. Dem har DBU Fyn nu modtaget. Handlingsplanen er en aftale mellem DBU Fyn og FIUK, mens adfærdskodekset er klubbens interne redskab i forhold til god adfærd.

- De ting, der er foregået i kampen, er selvfølgelig helt uacceptable. Vores altoverskyggende fokus er at få så mange som muligt til at spille fodbold og have gode oplevelser med det. Det gælder også i kampe, der involverer FIUK. Det har FIUK erklæret sig enige i, og de har udvist velvilje i form af bl.a. de fremsendte dokumenter, fortæller DBU Fyns forperson, Bjarne Christensen, og uddyber:

- Vi kommer til at følge afviklingen af klubbens kampe nøje, jf. den handleplan klubben har fremlagt for os, og vi sender observatører ud til alle klubbens kampe frem til sæsonafslutningen.

FIUKs handleplan

  • Der vil være minimum 2 repræsentanter fra FIUK til stede med det formål at sikre god ro og orden blandt tilskuerne under hjemmekampene. De pågældende vil bære synlig beklædning, som signalerer hvem de er og deres funktion.
  • Klubben stiller med minimum to bestyrelsesmedlemmer til alle klubbens udekampe for at kunne følge dem i henhold til klubbens retningslinjer for god adfærd.
  • Klubben videooptager alle hjemmekampe og udleverer disse til DBU Fyn ved forlangende.

På baggrund af sagen har DBU Fyns bestyrelse besluttet at iværksætte et gennemsyn af rammerne og vilkårene for DBU Fyns disciplinære-streng:

- Vi har som organisation også nogle læringspunkter fra denne sag. Dem vil vi tage med i vores evaluering af både den konkrete sag og i forhold til vores generelle sagshåndtering fremadrettet. Vi arbejder hver dag for at drive og styrke fynsk fodbold på bedst mulig vis, og det vil vi også gøre i denne sammenhæng, afslutter Bjarne Christensen.


Vi har tidligere udarbejdet en FAQ om spørgsmål der opstået i forlængelse af sagen.

Den har vi nu opdateret og tilføjet yderligere spørgsmål og svar. Se nedenfor.

FAQ om "FIUK-sagen"

Hvad er status på sagen?+

Efter disciplinærudvalget afsagde sin dom ankede S.K.F.I.F. den. Vores appeludvalg har nu behandlet den.

Hvordan er de disciplinære instanser kommet frem til deres afgørelser?+

Baggrunden for appeludvalgets afgørelse kan læses i artiklen ovenfor.

Disciplinærudvalget benyttede sig af følgende i deres sagsbehandling:

  1. Dommerens indberetning
  2. SKFIF indberetning
  3. FIUK's høringssvar

Da de to klubber har meget forskellige opfattelser af, hvad der er sket, blev dommerens indberetning vægtet højt i udvalgets afgørelse.

Hvorfor ændrer I ikke afgørelserne efter alt det, der er skrevet i pressen?+

Det er kun vores disciplinærudvalg (1. instans) og vores appeludvalg (2. instans), der kan udmåle straf i disciplinærsager. Der kan derfor ikke ske omstødelse af deres afgørelser i andre DBU Fyn-organer, herunder heller ikke i hverken bestyrelsen eller administrationen.

Begge udvalg arbejder uafhængigt, hvilket betyder, at medlemmerne i de to udvalg ikke kan have sæde i hverken vores bestyrelse eller vores øvrige udvalg.

Den uafhængighed er et afgørende retsprincip, og et led i good governance, som vi værner om. For at undgå at influere på både nuværende og fremtidige afgørelser kommenterer vi derfor af princip ikke på dem.

Medlemmerne til de to udvalg vælges af de fynske fodboldklubber på vores årlige delegeretmøde.

Hvorfor udelukkes FIUK ikke?+

Det er kun vores disciplinærudvalg (som første instans) og vores appeludvalg (som anden instans), der kan udelukke hold på baggrund af disciplinære sager.

Hverken disciplinærudvalget eller appeludvalget har vurderet, at der var grundlag for udelukkelse.

Hvorfor er de andre klubber i puljen ikke blevet hørt om deres oplevelser med FIUK?+

Sagen, handler udelukkende og specifikt om den afbrudte kamp mellem SKFIF og FIUK, dermed udgør de sammen med dommeren sagens parter.

Andre klubber - og deres oplevelser i andre kampe - betragtes således ikke som parter i den aktuelle sag, hvorfor disse ikke lægges til grund for domsfastsættelse.

Dog kan tidligere disciplinærsager indgå i domsgrundlaget, som det er tilfældet i appeludvalgets kendelse.

Hvorfor får FIUK point i de kampe, som de andre hold har meldt afbud til?+

I henhold til vores reglement medfører udeblivelser og afbud til kampe, at man taberdømmes og modstanderen derved tildeles 3 point. 

Der er ingen muligheder i reglementet for at bøje denne regel afhængigt af, hvad afbuddet skyldes.

Kan man bare true sig til oprykning?+

Nej, det kan man ikke.

Har klubben været involveret i gentagne sager med afbrudte kampe grundet vold og trusler, vil sanktionerne gradvist blive skærpet.

Det kan f.eks. inkludere fratagelse af point, fratagelse af oprykningsret eller udelukkelse.

Hvorfor står kampen mellem FIUK og B1909 d. 18. maj blot som annulleret?+

Vores disciplinærudvalg vurderede, at begge klubber var medskyldige i forhold til, at kampen blev afbrudt. Derfor blev kendelsen, at kampen blev annulleret fremfor at den en part blev taberdømt og den anden part tildelt 3 point som følge heraf.

Hvorfor dømte en dommer med medlemskab i FIUK en af FIUKs kampe?+

Vi var ikke bekendte med hans medlemskab i FIUK, da han bliver tildelt kampen. Da vi bliver gjort opmærksomme på det, tager vi straks en dialog med dommeren herom.

Som retningslinjerne har været hidtil, har det dog været op til dommeren selv at erklære sig inhabil. De er nu strammet, så dommere med tilhørsforhold til i en klub per definition er og skal erklære sig inhabile, hvis de påsættes en kamp, der falder inden for definitionen om inhabilitet. Den nærmere definition herpå kan ses her: Habilitetsregler (dbufyn.dk)

Er det korrekt, at dommere ikke må udtale sig til pressen?+

Nej, det er ikke korrekt.

Vi respekterer naturligvis ytringsfriheden, og den enkelte dommers ret til at udtale sig til hvem han/hun vil.  Derfor har det absolut heller ingen konsekvens for en dommer i forhold til hans/hendes dommervirke, hvis han/hun vælger at udtale sig til pressen.

Vi lavet en vejledning til vores dommere på vores hjemmeside om, hvad vi råder dem til at gøre, hvis de er udsat for at måtte afbryde en kamp. Vejledningen er lavet som en hjælp til at komme igennem sådan et forløb. I en sådan situation kan det være en ekstra belastning for den enkelte person at blive kontaktet af pressen. Derfor råder vi til at dommerne udelukkende kommunikerer med os som organisation om den pågældende sag.

Vi vil rigtigt gerne i dialog med dommerne, og vi opfordrer alle, der har nogle ærgerlige oplevelser til at dele dem med os. 

Kan dommere selv vælge, om der er specifikke klubber, de ikke vil dømme?+

Jf. spørgsmålet om habilitet længere oppe kan dommere ikke længere dømme kampe for klubber, hvor de har et tilhørsforhold.

Derudover kan dommere godt bliver fritaget for at dømme specifikke kampe. Dommerne er frivillige, og vi kan således ikke tvinge dem til at dømme kampe, de ikke ønsker at dømme. Vi har f.eks. også dommere, der ikke ønsker at dømme en klubs kampe, fordi han/hun bor i den by, hvor klubben ligger.

Har I iværksat nogle tiltag på baggrund af sagen og den megen omtale?+

Vores disciplinære system fungerer i henhold til de rammer, det har at arbejde under, og vi har fuld tiltro til, at både disciplinærudvalget og appeludvalget arbejder inden for disse rammer i dag. Vi har naturligvis også hørt de synspunkter, der har fyldt i mediebilledet, og i de henvendelser vi har fået. Det giver os anledning til at kigge på, om rammerne og vilkårene for vores disciplinære streng skal tilpasses. 

DBU Fyns bestyrelse har derfor valgt at igangsætte et gennemsyn af de rammer og vilkår, som det disciplinære system arbejder under, herunder om strafferammen for at være årsag til afbrudte kampe skal ændres.

Se mere her: DBU Fyn iværksætter gennemsyn af rammer og vilkår for det disciplinære system

Vi har desuden indkaldt FIUK og de øvrige klubber fra deres pulje til møder.

Hvad har I kommunikeret i forhold til sagen?+

For os er det allervigtigste, at vores medlemsklubber er informeret.

De har modtaget følgende info direkte på mail:

Den information er desuden tilgængelig for alle på vores hjemmeside – også medierne.

Vi ønsker generelt ikke at drive vores sager igennem pressen. De hører til i vores disciplinære streng, hvor de behandles bedst af de af klubberne valgte personer, men vi har selvfølgelig fuld forståelse for, at andre f.eks. medierne, har interesse i sagerne.

Samarbejde med pressen
Det er en naturlig del af vores virke at samarbejde med omverdenen, og derfor står vi også i videst mulig omfang også generelt til rådighed for pressehenvendelser.

I forhold til den specifikke sag har vi da også udtalt os til pressen af flere omgange, og vi har stillet op til TV-interview. 

Vi har dog over en længere periode fået mange henvendelser på daglig basis, og vi har brugt virkelig meget tid på pressebetjening. Derfor har vi i en periode været nødsaget til at skrue ned for pressearbejdet for at fokusere ressourcerne  på at løfte vores kerneopgaver omkring f.eks. turneringsdriften, og de dertil relaterede arbejdsopgaver, til glæde og gavn for vores medlemsklubber og deres mange medlemmer.

Hvorfor meldte formanden for DBU Fyns disciplinærudvalg ud, at FIUK ikke var under skærpet opsyn?+

Fordi de ikke var det. Der har ikke været rettet et skærpet blik mod klubben, hvilket der burde have været på baggrund af sagen om den afbrudte kamp mod B1909 grundet dens karakter. I den sammenhæng må vi kigge ind ad og se nærmere på vores procedurer omkring skærpet opsyn fremadrettet.

Vi anerkender, at disciplinærudvalgsformandens formulering kunne læses som om, at der ikke havde været sager involverende FIUK i de senere år.

Hvorfor har DBU Fyn ikke et åbent arkiv over disciplinære sager på deres hjemmeside?+

Det har vi som tidligere nævnt ikke af GDPR-mæssige hensyn. Desuden oplever vi baseret på antal henvendelser herom generelt ikke en efterspørgsel fra klubberne på at få indblik i sager, som de ikke er en part i. Vi vurderer hele tiden, hvordan vi bruger vores ressourcer bedst i forhold til klubbernes ønsker og behov. En sådan vurdering ville også indgå i forhold til det ressourcetræk, det ville kræve at anonymisere sager til et åbent sagsarkiv.