Forandringens vinde blæser i øjeblikket stærkt i Danmark, og der er lige nu et godt og sundt fokus på, at man skal have mulighed for at leve sin fodbolddrøm, uanset om man er født som dreng eller pige.

Hvordan blev du først introduceret til fodboldens verden?

Min onkel var en ret kendt sportsjournalist i Napoli, og han var både gennem sit arbejde og privat gode venner med Maradona. Gennem det venskab hørte vi en del om fodbold, som fylder meget på de breddegrader. Jeg har aldrig selv spillet fodbold, så det var nok først gennem min mand og vores børn, at jeg for alvor blev en del af den verden.

Kan du beskrive din rejse ind i det hverv, du i dag har i fodboldens verden?

Jeg har en dobbeltrolle i fodbolden. Privat er jeg holdleder og medlem af sponsorudvalget for min datters hold, som består af mere end 40 friske og dygtige U12/13/14-fodboldpiger. Den rolle fik jeg, fordi alle vores børn spiller eller har spillet fodbold, og fordi min mand har været træner for både hende og tidligere vores drenge i samlet set 14 år.
Arbejdsmæssigt har jeg de sidste 5 år været salgs- og marketingchef i Middelfart Boldklub. Det er en stilling, jeg blev høfligt opfordret til at søge – ja, faktisk på sidelinjen til en af holdets kampe. Jeg har aldrig fortrudt det valg et eneste sekund. Jeg er virkelig glad for mine kolleger, spillerne, trænerne og ikke mindst det netværk og de oplevelser, som min rolle giver mig.
Derudover har jeg for nylig fået den ære at blive en del af DBU's nye kvinde/pige-udvalg, hvor vi arbejder målrettet på at skabe bedre forhold, flere muligheder og større udvikling for piger og kvinder i fodbolden. Det er et arbejde, jeg er stolt af at bidrage til, og som føles både vigtigt og meningsfuldt.

Hvad har været din største udfordring som leder i fodbold?

Jeg synes, det kan være svært, når man knytter bånd til spillere og trænere, som på et tidspunkt ikke længere er i klubben. Det kan være deres eget valg, men det kan også være klubbens. Fodbold kan være en benhård verden til tider.

Lidt om Yasmin

Jobtitel: Salgs- og marketingchef i Middelfart Boldklub

DBU Fyn Udvalg: Tidligere Børneudvalget, nu Pige/kvindeudvalget

Yasmin har aldrig selv spillet fodbold

Fan af: Både Middelfart Boldklub og OB

 

Kan du dele en mindeværdig oplevelse eller et øjeblik i din karriere, som har haft en betydelig indflydelse på dig?

Arbejdsmæssigt er det uden tvivl august i år. Her slog Middelfart Boldklub OB ud af Pokalen. Selvom vi både er blå og Striwede i vores hjem, er vi mest blå, når de to hold mødes. Forberedelserne til den kamp kostede mig det meste af min sommerferie, men det er en oplevelse, jeg aldrig ville have været foruden.
Stadion var fyldt til bristepunktet, stemningen var i top, og vi fik både "fornøjelsen" af forlænget spilletid og en mindeværdig straffesparkskonkurrence. Da det hele eksploderede i en kæmpe glædesrus, følte jeg, at det var det hele værd. Det er den slags, fodbold kan – noget, man ikke oplever i mange andre jobs – og som bekræfter mig i mit karrierevalg.

Hvordan vil du beskrive din ledelsesstil, og hvordan tror du, den påvirker spillerne eller kolleger?

Min ledelsesstil er meget relations baseret, men også direkte og ærlig. Folk er normalt ikke i tvivl om, hvad jeg mener. Men der følger altid gode intentioner og masser af kærlighed med.
I en meget mandsdomineret verden tror jeg, det er vigtigt, at man ikke lader sig køre over, og at man skubber lidt igen, når der er behov for det. Her hjælper mine italienske rødder mig nok en del.

Hvilke ændringer eller initiativer har du introduceret i din klub, som du er særligt stolt af?

En professionalisering af arbejdet med vores sponsorer, en struktureret tilgang til salgsarbejdet med at skaffe nye sponsorer og så netværk, netværk og netværk. Vores netværk omkring Middelfart Boldklub vokser hvert år, og jeg er stolt af at have været med til at skabe dette.
Vi får flere og flere relevante arrangementer i kalenderen, som oftest er udsolgt. Det, der gør mig allermest glad, er, at vi sammen har skabt et netværk, der står bag ikke kun holdet i 2. Division, men også hinanden. Der bliver hele tiden lavet forretning og hjulpet på kryds og tværs.

Hvordan ser du fremtiden for kvindelige ledere i fodbold? Hvilke forandringer håber du at se i de kommende år?

Jeg både tror og håber, at vi går en lys fremtid i møde for både kvindelige ledere, spillere og alle andre i fodbolden. Forandringens vinde blæser i øjeblikket stærkt i Danmark, og der er lige nu et godt og sundt fokus på, at man skal have mulighed for at leve sin fodbolddrøm, uanset om man er født som dreng eller pige.
Fodbolden vokser nærmest eksplosivt på pigesiden i Danmark. Brøndby IF har netop indført fuldtidsprofessionalisme for deres kvinder, og der tales samtidig om at indføre en reel minimumsløn for kvindelige spillere på kontrakt.
Det gør mig glad og fortrøstningsfuld – både som leder i en fodboldklub og som mor til en dygtig datter, der drømmer om at kunne leve af sin store passion. Er vi i mål endnu? Overhovedet ikke, men vi er på vej.
Jeg håber, at man i de kommende år vil fokusere på, hvad det præcis er, kvindefodbolden kan, og hvordan man kan udvikle dette. Vi må ikke fristes til at blive en kopi af herrefodbolden, for det er ikke det samme produkt, vi har på hylderne. Det skal vi tage seriøst.