De fleste kan identificere en fodboldkamp alene på lyden af tilskuerne. Opbakningen er fantastisk. Fodbold kan noget særligt i alle aldre.

I begejstringen lyder de gode opfordringer ”skyd”, ”løb”, ”spil” – og de kommer i den bedste mening. Men, det kan virke forvirrende for børnene at modtage tilråb og informationer fra både tilskuere, træner og holdkammerater.

I spillereglerne for børnefodbolden er der kommet et større fokus på samspillet mellem de voksne og børnene til kampe og stævner, og det sætter vi fokus på - og lidt på spidsen - med Silent Weekend d. 1. og 2. juni.

Med stævnerne vil vi gøre det tydeligt for alle, hvad der sker når vi giver børnene tid og plads til selv at tage beslutninger. Det har betydning både for fodboldkampen, fodboldspilleren og hele fodboldoplevelsen. Rasmus Cyril, DBU Fyn Børnekoordinator

Foruden at give børnene en anden kampoplevelse er håbet også, at formatet giver forældrene en lejlighed til at reflektere over, hvordan de også kan være med til at bidrage til den gode kampoplevelse for børnene.

Hvad skal trænerne være opmærksom på?+

Som træner støtter du op omkring børnene, når de har brug for hjælp. Derfor kan du med fordel:

 • Tilpasse din hjælp til spillerne med udgangspunkt i deres alder og niveau – jo ældre børnene er, jo mindre skal de guides.
 • Hjælpe børnene med at forstå reglerne, hvis der er behov for det.
 • Give børnene plads til at træffe valg i spillet, og hjælpe dem med at snakke sammen på banen. 
 • Bruge gerne pauserne til at spørge dem om, hvordan de synes, at de klarer det.
Hvad skal forældrene være opmærksomme på?+

Som forældre er du med til at gøre børnene stolte over deres indsats. Derfor opfordrer vi til, at man til Silent Weekend stævner: 

 • Følger med i kampene og viser begejstring med klap.
 • Ikke taler til spillerne på banen - i begejstringen kan man let komme til velment at råbe "med hjem", "skyd", "han/ hun er fri" osv. 
 • Giver plads til at træneren og børnene sammen kan spille en god fodboldkamp.
Hvorfor holder vi Silent Weekend?+
 • Når børnene får ro på banen, bliver de bedre til at se spillets muligheder selv 
 • Vi vil styrke samarbejdet mellem børnene og deres træner - det kan være svært for børnene at høre, hvad træneren siger, når forældre og tilskuer også taler til børnene.
 • Når børnene ikke skal forholde sig til instrukser fra sidelinjen, er det nemmere at snakke sammen og udvikle fællesskabet på banen
 • Vi vil skabe en refleksion hos forældre/de voksne om deres egen rolle i den gode fodboldoplevelse. Det er nemlig ikke altid at den velmente opbakning er en hjælp for børnene.

Få alle med - også forældrene 

Forældrenes opbakning til Silent Weekend er afgørende.

Vi opfordrer alle til at sprede budskabet.

Vi har tilbudt arrangørklubberne at give koppen, hvis de giver kaffen  - og at dele Silent Weekend-bolcher ud.

Derfor kan I som forældre og trænere være heldige at få et lækkert bolche og en kop dejlig varm kaffe i hænderne - naturligvis serveret i en Silent Weekend-kop.

SW Kopogbolcher3

Vi opfordrer også trænere til at sprede budskabet om Silent Weekend til deres spillere og deres forældre - f.eks. via KampKlar, hvis man benytter det.

Til det formål kan nedenstående grafikker/flyers og video bruges. Arrangørklubberne kan også printe og hænge dem op/dele dem ud på stævnedagen.

Download flyer 

2
SW Flyer Forår 2024 2

Download video

 

Vi ønsker jer alle et rigtigt godt stævne. Tak fordi I er med til at give gode fodboldoplevelser til fynske fodboldbørn - uanset om I er trænere, klubledere eller forældre!