Siden den 1. januar 2024 er der sket den meget positive udvikling, at der er kommet knap 20 procent flere kvindelige fodbolddommere på de danske fodboldbaner. DBU Bredde og DFU glæder sig over den øgede diversitet blandt dommerne, der dog samtidig skaber et større behov for separate dommeromklædningsrum.

Vi er langt fra i mål med lige muligheder og ligestilling på dommerområdet, men vi arbejder videre på at tiltrække endnu flere kvindelige dommere. De mange nye kvindelige dommere skal naturligvis have de bedst mulige vilkår til at dømme kampe, hvilket også omfatter, at de og deres mandlige kollegaer, har adgang til separat og ordentlig dommeromklædning.

En fælles opfordring
På den baggrund er Dansk Fodbolddommer Union (DFU) og DBU Bredde gået sammen om en fælles opfordring til de danske fodboldklubber og dommere om at udvise en høj grad af fleksibilitet og rummelighed for at give dommere – uanset køn – en god og tryg omklædningsoplevelse. 

Der er flere muligheder for at gøre en indsats for en god og tryg omklædningsoplevelse: 

  • Klubberne kan indrette separat dommeromklædning for mænd og kvinder og generelt gøre en indsats for ordentlige omklædningsfaciliteter for dommerne
  • Samarbejde med den lokale skole om at låne omklædningsfaciliteter
  • Ved at alle personer, herunder dommeren, involveret i afvikling af kampe på anlæggene bidrager positivt og konstruktivt til at finde fleksible løsninger på eventuelle omklædningsudfordringer

En styrket fastholdelse
Den positive udvikling med flere kvindelige dommere medfører ganske naturligt et øget behov for, at klubber og dommere udviser en øget fleksibilitet og rummelighed. Ved at gøre dette, så kan vi skabe endnu bedre forudsætninger for, at dommerne kan dømme fodboldkampe – uanset køn.

På samme vis kan vi blive endnu dygtigere til at fastholde de mange nye dommere af begge køn til gavn for alle i fodbolden. For når dommeren føler sig vel modtaget og godt behandlet, bidrager klubben til fastholdelsen og de bedst mulige vilkår for at trives og præstere på banen.

På forhånd tak til alle dommere, ledere, trænere og klubber.

På vegne af:

DFU, DBU Bornholm, DBU Lolland-Falster, DBU København, DBU Sjælland, DBU Fyn og DBU Jylland.