De fleste ved nok, at billeder kan være underlagt ophavsrettigheder og derfor ikke altid frit kan bruges. Det er kun blevet endnu mere relevant at være opmærksom på efterhånden som kunstig intelligens vinder frem. Det bruges nemlig i stigende grad til afsøge internettet for brud på rettigheder - og det kan være en dyr fornøjelse.

Ærgerlige lærepenge i Odense-klub

Det måtte man for nyligt sande i Sanderum BK, hvor der dumpede en regning på kr. 6.000 ind i mailboksen. Man gik dog i dialog med bureauet bag opkrævningen, og fik prisen forhandlet ned på kr. 2.000. Men, det ændrer ikke på, at pengene kunne være brugt bedre.

- Det er selvfølgelig ikke så sjovt. De penge ville vi gerne have brugt på noget, der kom vores medlemmer til gode, men vi må erkende, at vi ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme, lyder det fra klubbens formand Kristian Dybmose.

Han håber, at eksemplet kan hjælpe andre klubber til at havne i samme situation.

Alternativet til de billeder, der florerer på internettet kan være:

  • Tag selv nogle billeder til kampe og træninger.
  • Få  forældre, trænere m.fl. til at dele deres billeder med jer. De fleste mobiltelefoner, tager billeder i tilstrækkelig god kvalitet
  • Opbyg et lille kartotek af billeder, der kan bruges i forskellige sammenhænge, og som er let tilgængelige for jer. Det kan være generiske billeder af f.eks. klubbens anlæg, fodboldstøvler, kegler, bolde, close ups af fødder i fodboldkamp/træning osv.
  • Indgå aftale med en virksomhed/billedportal, der leverer stock fotos

 

Ved brug af andres billeder anbefaler DIF

  • Sørg altid for at sikre jer, at I har rettigheder til at benytte de billeder, I bruger. Det gælder både Facebook, hjemmesider, nyhedsbreve mv.
    Der findes billedportaler som fx Colourbox eller Shutterstock, hvor man for et mindre beløb kan betale for brugen af de billeder, klubben henter ned. Der findes dog også flere gratis muligheder. 
  • Hvis man modtager et krav for uretmæssig billedbrug, så indgå i dialog med ejeren. Både for at sikre, at de rent faktisk ejer billedet, men også for evt. at forhandle en rimelig pris.
  • Er der mistanke om svindel, så bed opkræveren om at fremsende dokumentation for ophavsretten til det pågældende billede.