Mindre end 10 procent. Det er så få børn og unge med diagnoser eller handicap, der dyrker idræt i en forening. De kan blandt andet være udfordret af autisme, ADHD, cerebral parese eller andre udfordringer, der gør det svært enten fysisk eller psykisk at passe ind på et fodboldhold. Men det skal der laves om på.
Derfor starter projektet ’En del af holdet’ den 1. februar.

Fodbold er for alle. Sporten kan være med til at give børn og unge adgang til fællesskaber, venskaber, motion og meget mere, der burde være basalt for nutidens børn og unge. Målet med ’En del af holdet’ er derfor at mindske og i sidste ende udjævne den ulighed, der er mellem børn og unge med udfordringer og deres jævnaldrende.

Det skal ske gennem et skræddersyet fodboldkoncept, der skal få flere af børnene og de unge i gang med fodbolden og fastholde dem i foreningslivet. Som Danmarks største idrætsgren har fodbolden en god mulighed for at hjælpe en masse børn og unge med udfordringer.

For formand DBU, Jesper Møller, giver det rigtig god mening at bruge fodbolden til at give de udfordrede børn og unge bedre muligheder:

”Fodbold er for alle - uanset udfordringer, handicap eller lignende. Disse børn og unge har en anderledes måde at sanse, forstå og begå sig på. Det kan blandt andet give dem udfordringer med at kommunikere og indgå i fællesskaber med jævnaldrende børn og unge. I DBU arbejder vi efter at være ’En Del af Noget Større’. Her ser jeg ’En del af holdet’ som en rigtig god mulighed for at bevise, hvordan fodbolden kan hjælpe børne og de unge med at blive en del af vigtige fællesskaber,” siger Jesper Møller.

Også John Petersson, formand i Parasport Danmark, er glad for, at ’En del af holdet’ nu går i gang:

”Vi er glade for, at vi med ”En del af holdet” kan gøre det muligt for endnu flere børn og unge med handicap eller særlige behov at blive en del af fodboldklubbernes positive fællesskaber. Der er allerede mange fodboldklubber, der gør en stor indsats for denne målgruppe, og det er tydeligt at se, hvilken effekt det har for spillerne at gå til fodbold og være en del af et hold. Vi glæder os til, at vi igennem projektet kan støtte disse klubber endnu mere og samtidig få endnu flere klubber med. Projektet er samtidig et naturligt næste skridt i vores mangeårige positive samarbejde med DBU, og derudover er det værdifuldt, at Lev – livet med udviklingshandicap, ADHD-foreningen og Landsforeningen Autisme kan være med til at kvalificere projektet med deres viden om målgruppen,” siger John Petersson.

Novo Nordisk Fonden skubber projektet i gang
Kvinde- og Herrelandsholdet støtter begge op om ’En del af holdet’. Senest har Herrelandsholdet doneret deres præmiesum fra Kulturministerens idrætspris 2022 på 100.000 kroner til projektet.

Arbejdet med ’En del af holdet’ har stået på det seneste år. Projektet er dog endelig klar til at starte efter en bevilling på mere end 3,6 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Bevillingen skal blandt andet være med til at sikre vigtig uddannelse af trænere, træningspakker med udstyr, muligheder for små lokale aktiviteter, der vil give værdi for deltagerne, samt meget mere.

Som et led i projektet vil der også blive udviklet et ’Fodboldfestival-koncept’. Festivalerne skal være med til at give en masse børn og unge en uforpligtende oplevelse med fodbolden og give dem en mulighed for at møde ligesindede på tværs af klubber og skoler.

’En del af holdet’ er et samarbejde mellem DBU, DBU’s lokalunioner, Parasport Danmark, samt handicaporganisationerne; Landsforeningen Autisme, ADHD-foreningen, Lev – Livet med udviklingshandicap og professionshøjskolen UCN.