Videoen viser et eksempel på spillet på 4 mål. Her dog på en mindre bane, end de 5-mandsbaner vi spiller på til Horst Wein-stævnerne.

 

4-målsstævnerne er inspireret af den anerkendte tyske fodboldtræner, Horst Wein.

Horst Weins principper centrerer sig om at lade børnene blive stimuleret i spil, som giver mulighed for mange valg. Forstået på den måde, at der ikke kun er én løsning og ikke kun én vej til scoring. Børnene skal sættes i spil, hvor de er "på", hvor de skal forholde sig til det, der sker og finde løsningerne i spillet. Et eksempel på dette er et spil, hvor man kan angribe to mål samtidigt. Er der ikke plads i den ene side, har spillerne mulighed for at vende spillet mod det andet mål. En sidegevinst, men ikke uvæsentlig ting ved formatet, er også, at det udvikler selvstændige forsvarsspillere, idet de nu selv skal forudse, hvor det farlige område opstår, og placere sig derefter, i stedet for blot at følge en modstander.

Dette efterår har DBU Fyn eksperimenteret med at lave 4-målsstævner på udvalgte drengeårgange – et initiativ, der er i tråd med implementeringen af DBU’s børnestrategi, som sætter fokus på, at der bør arbejdes i ”Fodboldfestivals” for børn.

Formålet med denne stævnetype er at give trænerne mulighed for at tilbyde deres spillere et kampformat, hvor de udfordres på en ny måde. Den fremmer et læringsrum, hvor der skabes plads til kreativitet og udvikling af børnenes opfattelses- og beslutningsevne. Med andre ord styrkes børnenes evne til selv at tage beslutninger i kampen.

En træner fortalte mig en særdeles god metafor, hvor det traditionelle fodboldformat kan ses lidt som en ensporet vej, hvor 4-målsformatet ses som en tosporet motorvej, hvor spillerne øver sig i at vurdere, hvornår de skal skifte vejbane og angribe i den anden side. Rasmus Cyril, børnefodboldkoordinator hos DBU Fyn.

Masser af brugbar feedback

Hos DBU Fyn har vi allerede modtaget en masse konstruktiv feedback.

”Vi har modtaget en del feedback, hvoraf nogles oplevelser naturligt nok er mere positive end andres. Enkelte synes, det er svært at vænne sig til, at der fx ikke er dommere, og at det hele kører lidt på en anden måde end det traditionelle spil, men langt de fleste, vi har hørt fra, er rigtig positive overfor initiativet og har haft gode oplevelser” fortæller Rasmus Cyril fra DBU Fyn.

En af de positive tilkendegivelser er kommet fra U10-træner i TPI, Uffe Iversen:

Jeg havde et U10 hold til Horst Wein-stævne lørdag og et andet søndag. Fællesnævneren for begge stævner var, at børnene synes, det er megasjovt med et lidt anderledes format. Det giver nogle fede og intense kampe, hvor de skal tænke anderledes. Uffe Iversen, U10-træner i TPI.

En anden positiv tilkendegivelse er kommet fra Christian Volder, der er U8-træner i Næsby Boldklub. Næsby Boldklub har både haft et hold med i A-rækken og i C-rækken, og det har givet forskellige gode erfaringer.

”Vores C-hold havde en god oplevelse særligt fordi, de prøvede at score mange flere mål, end de normalt gør i kampe. Og selvom modstanderne scorede væsentlig flere, havde drengene det rigtig sjovt,” forklarer Christian Volder og fortsætter:

”Vi havde også et hold med ved A-stævnet, og her oplevede holdet gode, jævnbyrdige kampe. Jeg var der ikke selv, men beretningerne fra tilskuerne var, at det var noget af det bedste spil, som de har set, og drengene fangede virkelig, at afleveringer var nøglen til succes.”

 

Nu skal der samles op

DBU Fyn har i samarbejde med nogle af værtsklubberne for de første 4-målsstævner indsamlet videomateriale, så det nu er muligt at lave lidt analyser af spillet.

”Vi vil jo gerne se, hvad dette nye format giver fx i forhold til effektiv spilletid, antal mål, tacklinger osv. Allerede nu kan vi se, at der er væsentligt flere afslutninger og mange flere mål i kampene, og vi kan se, at spillet fx træner børnene i at udnytte bredden af banen. Det hele handler jo om at skabe et intenst og sjovt spil, hvor børnene udvikler sig, og det virker som om, at vi har fat i noget her” udtaler Rasmus Cyril fra DBU Fyn.

 

Inspirationstræninger kan hjælpe trænere ind i Horst Weins univers

4-målsstævneformatet er som nævnt inspireret af Horst Weins principper, og som noget nyt i dette efterår tilbyder DBU Fyn også inspirationstræninger, som tager udgangspunkt i Horst Weins principper.

Ved en inspirationstræning kan børnetrænere få inspiration til, hvordan man gennem småspil (2:2, 3:3 osv.) kan udvikle spillernes spilintelligens og tekniske færdigheder ud fra Horst Weins populære principper. Læs mere her.

Her er et eksempel på en træningsøvelse baseret på Horst Weins principper, hvor spillerne selv skal tage nogle valg om, hvilket mål der skal angribes afhængigt af, hvad der sker omkring dem.