Alle fynske fodbolddommere indbydes til fællestræning

DBU Fyn indbyder i samarbejde med Fyns Fodbolddommer-Klub, alle dommere til at deltage i den ugentlige fællestræning, der forgår i Dyrup/Bellinge Kultur og Idrætscenter (tidligere FKS-hallen), Tranehøjen 5, 5250 Odense SV, hver mandag kl. 19.30 – 21.15.

Den fysiske træning krydres med teoretiske spørgsmål bl.a. via videoklip.

Foruden sved på panden og øget teoretisk viden, er der også mulighed for at skabe et netværk blandt gode dommerkollegaer.

Der er ingen tilmelding, man møder blot op.

Har du spørgsmål til fællestræningen kan du kontakte John Rasmussen på mail: johnduerlund@netmail.dk eller pr. tlf.: 2144 9433.

Video

Sidste vinter var vi på besøg til dommernes fælles vintertræning en mørk mandag aften. Her kan du læse lidt om vores oplevelse der.

Stemningen var god i Dyrup/Bellinge Kultur og Idrætscenter (dengang FKS Hallen) i Odense, hvor en flok af de fynske dommere var trukket i træningstøjet i bestræbelserne på at stå så skarpt som muligt, til forårssæsonen.

Dommerne skal være i form, ligesom spillerne skal. Nogle af dommerne har både 2, 3 og 4 kampe på en uge, og det kræver altså, at man er i form, hvis man skal have fysisk overskud til at lede kampen. fortæller instruktør Kent Bøgelund

I hallen summede luften af en tydelig glæde ved at se dommerkollegerne, og det føg gennem luften med kradse kommentarer og sort humor. Alt sammen venlige drillerier.

Men tag ikke fejl. De fremmødte er der ikke kun for sjov. Det blev tydeligt, da det for den 24 årige fynske 1. divisionsdommer, Jonas Bøgelund, blev lige hyggeligt nok under en af øvelserne.

- Det kan godt være, I griner, men sådan er det i kampene. Vi skal være klar hele tiden!

Stemningen blev med ét en anelse mere alvorlig, uden at blive dårlig. Der var blot igen fuld fokus på opgaven.

Træning så tæt på virkeligheden som muligt

Træningen starter med opvarmning, mens musikken brager ud af højtalerne og er med til at øge intensiteten. Musikken spiller gennem hele træningen. I kampsituationer er der jo også både larm og tilråb, som dommeren skal kunne håndtere uden at lade sig distrahere væk fra opgaven.

Det er svært at ramme den helt rigtige kendelse på et splitsekund. Lad være med at blive frustrerede. Lyt og lær i stedet af dem. Det er det, vi er her for. John Duerlund Rasmussen

I det hele tage gør instruktørerne meget ud af at sammensætte en træning, der bringer dommerne i situationer, der minder om dem, de vil stå i ude på banerne.

- I ser nu en række klip, hvor I skal vurdere hvilken kendelse, der skal dømmes, og hvilken følgestraf der eventuelt skal gives. I noterer det, mens I løber ned og fortsætter øvelserne, lyder det fra Kent Bøgelund, der udover at være dommerinstruktør også er far til førnævnte Jonas.

I kampsituationer skal dommerne kunne træffe afgørelser på et splitsekund, mens de er i bevægelse. Derfor er det også en del af dommernes forberedende træning.

Hvis de - godt røde i hovedet og forpustede - håbede på en pause, da de var alle øvelser og situationer igennem, bliver de skuffede. Det hele starter nemlig forfra, men nu får de samme situationer, set fra en anden vinkel og i slow motion. Det giver dem mulighed for at revurdere, deres oprindelige kendelser. Det hele foregår fortsat i løb. Det er både fysikken, overblikket og kendskabet til fodboldloven, der trænes. 

Og det er vigtigt. Det er nemlig ikke altid helt indlysende, hvad den korrekte kendelse er. Det bliver også tydeligt, da de skal evalueres. Der er langt fra enighed om alle kendelserne, og det giver en god mulighed for refleksion:

- Alle situationerne I ser, er vanskelige og på vippen. Det er svært at ramme den helt rigtige kendelse på et splitsekund. Lad være med at blive frustrerede. Lyt og lær i stedet af dem. Det er det vi er her for, lyder det fra John Duerlund Rasmussen, der udover at være en garvet og aktiv dommer bl.a. også er medlem af DBU Fyns dommerudvalg og formand for dommerudviklergruppen.

Populær træning blandt dommerne

Selvom de fynske dommere får sved på panden til mandagstræninger, vil dem, der kommer, ikke være den foruden. 

Vi tog en snak med Rie Louise Rasmussen og Henning Elkjær om netop det tilbage i marts måned.

Rie Louise Rasmussen

Henning Elkjær

Da de sidste tunge åndedrag er taget, og benene er blevet tungere, er dagens træning slut. Men, smil er der masser af og snakken går stadigt lystigt og fortsætter i omklædningsrummet, hvor der også er tid til en forfriskning sammen.

Dommertræning2