Siden den 2. marts 2022 har det været muligt at indstille unge trænere i alderen 13 til 20 år til træneruddannelsesforløbet Fremtidens Trænere. Forløbet er lavet i et samarbejde mellem Forenet Kredit og DBU, og du kan læse om muligheden for at indstille trænere her.

Vi har taget en snak med tre klubber, der allerede hver har indstillet en gruppe af unge trænere. Her kan du læse, hvilke perspektiver og muligheder de ser for deres unge trænere og for dem som klub.

 

Hvorfor har I indstillet trænere til Fremtidens Trænere?

- Fremtidens Trænere er en spændende kombination af uddannelse og fede oplevelser for de unge, som vi gerne vil fastholde, udtaler Simon Thams, der har indstillet seks unge drenge til forløbet. Simon Thams er børne- og udviklingskonsulent samt trænercoach i Haderslev FK. Han suppleres af sin klubkollega, Per V. Hansen, der har indstillet fire piger til forløbet:

- Vi er i gang med en større udbygning af vores pige-/kvindeafdeling, og vi vil gerne have flere kvindelige trænere i fremtiden. Da vi har stor medlemstilgang i de små årgange, skal vi også bruge flere trænere helt generelt, forklarer Per V. Hansen, som er Head of coaching i Haderslev FK.

 

Medlemsudviklingen er ikke kun en god grund i det sydlige Jylland – det er det også i den nordlige del hos Vestbjerg IF:

- Vi er en klub i stor medlemsudvikling, og derfor har vi også særligt fokus på, hvordan vi kan skabe gode rammer for de frivillige hænder, der byder sig til. Vi har brugt over et år på at lave et grundigt visionsarbejde for klubbens retning, hvor vi som klub i vores værdier ønsker at uddanne vores medlemmer og frivillige til at være en del af et større fællesskab og dermed give kompetencer videre i livet. Denne mulighed med Fremtidens Trænere er god for os, da det netop giver os mulighed for at tilbyde de unge i foreningen en mulighed for at tillære sig nye kompetencer, som også kan bruges i andre aspekter i livet, men også give dem en tryghed som frivillig, der er yderst vigtig for, at de forbliver frivillige i klubben, forklarer Michael Mark, der er delt fodboldformand i Vestbjerg IF. 

Pointen om at sikre de frivillige hænder går også igen, når vi kigger langt længere øst på. Det er nemlig også en vigtig grund for Nivå-Kokkedal Fodboldklub, der har indstillet seks unge trænere til forløbet:

- De unge er en god kilde til nødvendige frivillige kræfter. Vi oplever, at det bliver sværere og sværere at få voksne til at lave frivilligt arbejde, men de unge brænder for fodbolden, og de oplever, at de får noget andet ud af deres ’arbejde’ hos os, end de fx gør ved et fritidsjob i det lokale supermarked. Fremtidens Trænere er formet til de unge, og det gør det jo mere attraktivt for dem. Samtidigt ser vi en stor værdi i det netværk de bliver en del af, forklarer Lasse Larsen, der er daglig leder i Nivå-Kokkedal FK.

 

Hvad forventer I at få ud af forløbet som klub?

- Forløbet kommer forhåbentligt til at hjælpe os med at vise de unge, at det frivillige trænerarbejde er attraktivt, så de synes, at det er endnu sjovere. I sidste ende kan det hjælpe til den egenavl af trænere, som vi gerne vil skabe for at sikre os som klub, fortæller Lasse Larsen fra Nivå-Kokkedal FK.

Denne synsvinkel gør sig også gældende hos Michael Mark i Vestbjerg IF:

Vi har ikke haft en kultur for, at ungdomsspillere byder sig til som frivillige kræfter på denne måde, og vi vil naturligvis gerne støtte dem og håber på, at de kan inspirere flere unge til at turde at bidrage i vores forening.

Den pointe er Per V. Hansen og Simon Thams fra Haderslev FK enige i:

- Vi forventer, at vores unge spillere bliver interesserede i trænergerningen og derved på sigt letter vores opgave med at finde trænere til de små årgange, udtaler Per V. Hansen, og han suppleres af sin klubkollega, Simon Thams:

- Ja, og så forventer vi dygtigere, gladere og endnu mere motiverede ungtrænere, som opnår flere kompetencer ude på træningsbanen og samtidigt får en følelse af, at vi som klub tror på dem og satser på dem. For os som klub handler det dog også blandt andet om at kunne leve op til DBU’s anbefalinger for DBU Børneklubber om, at der skal være én træner pr. otte spillere. Vi ser de unge trænere som en glimrende mulighed for at lykkes med denne normering, afslutter Simon Thams.

 

Opsummering: 5 gode grunde til at indstille unge trænere

  1. Vis de unge, at I vil dem og støtter dem
  2. Sikr fremtidens frivillige kræfter
  3. Skab en fødekæde af trænere, som klubben kan bruge nu og i fremtiden
  4. Brug de engagerede unge til at inspirere andre unge i klubben
  5. Giv de unge en spændende kombination af uddannelse, netværk og fede oplevelser

 

Indstil jeres egne unge trænere

Indstillingen til forløbet Fremtidens Trænere er fortsat åben frem til søndag den 27. marts 2022.

 

Vær opmærksom på, at det kun er muligt at indstille trænere mellem 13 og 20 år. I kan både vælge at indstille en enkelt ung træner fra klubben, eller gøre som Haderslev FK, Nivå-Kokkedal FK og Vestbjerg IF og indstille en gruppe af unge trænere. Fremtidens Trænere er et etårigt forløb, som skal køre hvert år fra nu og frem til 2025. Så hvis du kender en trænerspirer, der endnu er for ung, så fortvivl ej. Chancen kommer igen de kommende år.