VELKOMMEN I SVANEREDEN, DU VIL SNART UDVIKLE DIG TIL EN SMUK SVANE FC Odenses hjemmeside

Sådan lyder teksten på klubbens hjemmeside, hvis man besøger den for at melde sig ind.

Og, det er vist ikke helt ved siden af at sammenligne FC Odense med HC Andersens berømte eventyr om den grimme ælling, der forvandler sig til en smuk svane. Klubben har nemlig de senere år gennemgået en stor forvandling på både medlemssiden og fået opgraderet faciliteterne.

Kvinderne vælter ind

Det går godt med kvindefodbolden i FC Odense. Rigtigt godt endda. 

På blot tre år er klubbens kvindeafdeling nærmest eksploderet fra 34 til 92 medlemmer, svarende til en vækst på 170%.

Det er måske ikke helt tilfældigt.

- Vi tilbyder lige vilkår for kvinder og mænd og uanset, om du spiller Fodbold Fitness eller almindelig fodbold. Du bliver også værdsat og budt velkommmen uanset, om du er super god eller knap så god, fortæller klubbens kvindeformand, Allan Nielsen.

Og det er måske en del af formlen bag successen. I hvert fald er der noget, der virker. Klubben kan som måske den eneste på Fyn bryste sig af et 11-mandshold, to 7-mands-hold og et Fodbold Fitness-hold på kvindesiden.

Ren "girl-power", som sigende nok understreges af, at der til dagens træning banker Spice Girls ud af en rød højtaler placeret i udskiftningsskuret.

FC Odense Spillerudvikling Kvinder Fra januar 2019 til i dag er klubben gået fra 34 til 92 kvindelige fodboldspillere

Kvinderne er med til at definere klubben

Det er ikke kun på banerne, at kvinder er rykket ind på Mågebakken i det sydvestlige Odense. Også i bestyrelsen sætter de deres aftryk - desuden suppleret af et kvindeudvalg.

Det mener Allan er helt afgørende for klubbens evne til at være et attraktivt valg for kvinder.

 

Det er dog ikke kun i forhold til beslutninger og klubbens udvikling, at kvindernes indtog i FC Odense har gjort en forskel. Det har også været med til at skabe en opblomstring af det sociale liv i klubben, som er helt afgørende for klubbens identitet.

 

Fra brusere og lokummer til sofaer, bar og fadølsanlæg

Tidligere på året kunne "Svanerne", som de selv kalder sig, indvie deres nye flotte klubhus.

- Vi havde egentligt fået midler til at bygge nye omklædningsrum, men da skelettet til bygningen stod klar, blev vi enige om, at det faktisk kunne blive et meget fedt klubhus, forklarer Allan.

Og sådan blev det. Klubbens gamle klubhus blev lavet til omklædningsrum, mens det nye I stedet blev fyldt op med sofaer, TV, en bar og ikke mindst et fadølsanlæg. 

- Det nye klubhus betyder er helt vildt vigtigt for det sociale liv i klubben. Vi er gode til at holde fester, fortæller Allan med et smil, mens han påpeger, at det ikke kun er ved fester, at der er god stemning i klubben.

- Meget af hyggen i hverdagen foregår udenfor i det hyggelig gårdmiljø, hvor herre- og kvindeholdene ofte samles på tværs efter kampe og træning.

Alle skal være med i fællesskabet

Der er ingen tvivl om, at det sociale fylder en hel del i FC Odense, og at det har stor betydning for klubbens rekrutteringsevne. Det er man helt bevidste om, og derfor sættes der også særlige krav til medlemmerne.

-  Vi får indimellem henvendelser fra folk, der ønsker at starte et lukket hold i klubben. De skal være velkomne, men en forudsætning er, at de SKAL deltage socialt og give en hånd med til klubbens arrangementer, fortæller Allan, inden han afrunder vores snak:

- Det er da noget sjovere at være frivillig, når tingene kører godt og folk vil klubben. Før skulle vi ofte kende nogen, der kender nogen, når vi skulle stille hold. I dag kommer folk udefra, fordi de har læst eller hørt om os på nettet eller gennem venner. Det gør mig da lidt stolt på klubbens vegne, at vi er nået dertil.