Egentligt havde vi ikke nogen tilknytning til fodboldklubben. Vi mødtes bare og legede med fodbolden, men da det blev vinter, udfordrede mørket os. Vi var nødt til at køre bilerne op på græsset og lade dem stå med lygterne tændt, så vi kunne se, hvor vi løb hen. Det var her vi tog fat i Egebjerg Fodbold for at spørge, om vi kunne blive medlemmer hos dem og bruge deres fine bane med lys forklarer Carsten Kjær, der er en af ophavsmændene til Far-bold-holdet i Egebjerg.

Holdet startede for cirka tre år siden, hvor Carsten Kjær og to andre fædre talte om, at de manglede fodbolden i deres liv. De havde ikke spillet fodbold i mange år, men ville gerne mødes og spille. Til at starte med var de så få, at det ikke engang var muligt at spille kamp. Så legede de bare med bolden, skød på mål, spillede ”Røv” og lavede indlæg til hinanden.

Stille og roligt dukkede der flere og flere spillere op på holdet, hvor de eneste regler er, at alle skal kunne være med, og at træningstiden ikke kan flyttes til et tidligere tidspunkt. Der skal nemlig være tid til at nå at putte børn, før man skal mødes til fodbold.

”Vores dogme er, at vi ikke spiller, før børnene er puttet, og at vi ikke har nogle forventninger til folks niveau. Vi ser dumme ud, når vi spiller, og nogle gange ser det godt ud, men det betyder ingenting. Det er fodbolden og fællesskabet, der er det vigtigste” fortæller Carsten Kjær.

Image00004 Der var særdeles god stemning på holdet til træningen tirsdag den 10. maj 2022, da DBU Fyn var mødt op for at tage et par billeder af holdet.

"Nogle gange er vi 6, andre gange er vi 20"

Holdet startede med tre mand, der savnede fodbolden i deres liv. Via mund til mund er der løbende kommet flere spillere til, så holdet nu nogle gange er oppe på at være 20 mand til træning. Ifølge Carsten Kjær er der en stærk kerne, som altid kommer, og så er der nogle, som kommer lidt mere løst, når det lige passer ind.

”I sidste uge var vi for eksempel kun seks, og i forrige uge var vi 18. Det svinger meget, men det gør ikke noget. Vi vil bare gerne ud at spille, og så betyder det ikke ret meget, hvor mange vi er. Så længe vi er seks, kan vi fint spille fodbold mod hinanden, så er det jo bare tre mod tre” forklarer Carsten Kjær.

De aktive fædre er løbende lykkes med at få nye fædre med på holdet, og opskriften er, at de bare spørger folk, de møder fx på den lokale skole eller i andre sammenhænge i lokalsamfundet. På denne måde er en del tilflyttere også kommet med.

Ifølge Carsten Kjær finder man alle typer af fædre på holdet. Den yngste er 27 og den ældste er 50. Nogle er i superform, mens andre af forskellige årsager har svært ved overhovedet at løbe, men det gør ikke noget ifølge den glade iværksætter af holdet:

”Kulturen er ligesom, at vi gør hinanden gode, og at der skal være plads til alle. Hvis jeg er på hold med en, der ikke kan løbe, må jeg jo bare ned at dække af for ham. Det kommer jeg kun selv i bedre form af, så det er jo fint” fortæller Carsten Kjær.

Holdet træner hver eneste tirsdag kl. 20.30 på Ulbølle Stadion i Egebjerg. Det er vigtigt for holdet at prioritere tredje halvleg, så den lægger de lige så meget vægt på som de første to.

Far-bold-dating

De friske fædre fra Egebjerg er fulde af godt humør og fodboldlyst. Faktisk så meget, at de, da vi besøgte deres træning, spurgte, om reportagen kunne indeholde en lille datingannonce.

De vil nemlig rigtig gerne i kontakt med andre Far-bold-hold/motionsfodboldhold på Fyn, som har lyst til at spille en træningskamp imod dem. De inviterer gerne på besøg på deres flotte hjemmebane ved Ulbølle Stadion, og måske giver de også en øl, når kampen er ovre.

Kontakt Carsten Kjær på ck@vskfri.dk, hvis I ønsker at møde Far-bold-holdet til en hyggelig kamp.

Oprindeligt ingen tilknytning til klubben

Holdet havde som udgangspunkt ikke nogen tilknytning til den lokale fodboldklub Egebjerg Fodbold. Tilknytningen kom, fordi klubben havde nogle gode faciliteter, som holdet gerne ville benytte. Blandt andet en bane med lys, hvilket jo er vældig praktisk med det sene spilletidspunkt, som holdet værner meget om.

”Vi har lavet en rigtig fin aftale med klubben om, at vi betaler et lille kontingent for at være medlemmer og bruge deres faciliteter. Det fungerer for både os og klubben, men ellers passer vi jo meget os selv, fordi vi ikke skal meldes til turneringer og så videre” forklarer Carsten Kjær.

I forhold til sociale arrangementer har Coronaen fyldt en del i holdets levetid, men de har et mål om at afholde et forårs- og et efterårsarrangement hvert år, så der sker noget socialt på holdet. I efteråret valgte de at hoppe med på klubbens sæsonafslutning, hvilket var en god succes. Derudover mødes holdets spillere også af og til ved andre arrangementer i byen, hvor de hjælper med frivillig arbejdskraft, hvis der er brug for det.