U17-mandskabet i FC Broby består primært af spillere, som lige er begyndt at spille fodbold – i hvert fald i klubregi.

Holdet har sågar fået en helt ekstraordinær dispensation til at bruge mange for gamle spillere på holdet, og de vil blive taberdømt hvis de skulle benytte sig af muligheden og få point.

Vi valgte at samles om fodbolden for hyggens skyld og for ”tredje halvleg”. Nikki Hellerup, anfører

At dømme ud fra resultatet i deres første turneringskampe, er det dog heller ikke helt toptunede fodboldmæssige kvaliteter, der binder dem sammen.

De tabte nemlig første kamp 1-17, og selvom de efterfølgende kampe bød på nederlag på 0-9, 2-11, 20-0, 13-1 og 12-2, har det ikke fjernet drengenes fodboldglæde.

Resulaterne skyldtes da også, at holdet oprindeligt skulle have været U16 på daværende tidspunkt, men efter de sidst tilkommende alle var U17 og U18, endte de i en U17-række. Udover aldersudfordringen var der også kun plads i U17 ”Liga 1”, hvor niveauet var lige højt nok. Holdet måtte derfor trække sig og endte med kun at træne.

Fra svær start til opblomstring

Det fjernede dog ikke drengenes lyst til fodbold, og siden er de blevet 20 spillere på holdet og er blevet tilmeldt i U17 ”Liga 3”, hvor niveauet er lidt mere passende.

Det gav pote for nyligt, da sæsonens første sejr kom i hus så sent som i torsdags med cifrene 0-2 ude mod Oure Fodbold Akademi. Mandag blev det fulgt op af en 2-2-kamp hjemme mod selvsamme hold. Da de ikke brugte for mange gamle spillere her, har de altså alligevel formået at høste point på kontoen.

Men for dem er resultaterne dog knap så vigtige.

- For os er det mere fællesskabet og hyggen, der betyder noget snarere end resultaterne på banen. Vi valgte at samles om fodbolden for hyggens skyld og for ”tredje halvleg”, fortæller en storsmilende anfører, Nikki Hellerup. 

Det bekræfter holdkammeraten Stian Vithen her:

Hvordan startede det?

FC Broby 2 Der var også plads til det sædvanlige kampråb, inden spillerne skulle i aktion. Foto: Aamer Al-Khatib

Det hele tog hurtigt fart i slutningen af efterårssæsonen 2020. Her stod nuværende træner Niclas Juul for at træne U12-drengene i klubben. Af og til brugte andre drenge kunstbanen til at spille fodbold i fritiden:

- En mor til en af drengene, som jeg havde set træne, kom en dag over til mig efter en træning og forhørte sig, hvad status var i klubben med antal hold i ungdomsårgange. Grunden var, at hun havde en ældre søn, som rendte rundt sammen med 5-6 andre drenge og spillede lidt fodbold på kunsten, siger Niclas Juul.

Jeg tror ikke, der går en uge til min egen seniortræning, hvor snakken ikke falder kort på U17-drengene. Niclas Juul, træner i FC Broby

Han valgte at gå videre til bestyrelsen, og de fik en midlertidig træner, indtil klubben for alvor kunne arbejde videre med projektet. I november og december kunne den midlertidige træner ikke komme, hvorfor bestyrelsen skrev ud til seniorspillerne, om der var nogen, der kunne komme og tage træningen den dag:

- Det var så oplagt, jeg lige tog den, nu når jeg selv trænede U12-drengene, forklarer Niclas.

Over vinterpausen fik Niclas muligheden for at tage trænerposten, hvor der i opstartsfasen til forårssæsonen kun var fem drenge til træning.

Da første kamp nærmede sig, blev de pludselig 14 mand.

... det er drengenes egen fortjeneste, at holdet har udviklet sig som det har. Niclas Juul, træner i FC Broby

Siden er det gået stærkt med at rekruttere flere drenge til holdet. I dag er de omkring 20 spillere. Det er i sig selv en succes, og begejstringen er heller ikke til at tage fejl af:

- Jeg er meget bestemt om, at det er drengenes egen fortjeneste, at holdet har udviklet sig som det har. De bliver ved med at kæmpe hårdt for at finde kammerater, som vil starte og være med i fællesskabet. Det betyder vildt meget, at FC Broby har fået et ældre ungdomshold igen, siger Niclas og uddyber:

- Jeg tror ikke, der går en uge til min egen seniortræning, hvor snakken ikke lige falder kort på U17-drengene.

Fællesskabet og hyggen om holdet i fokus

FC Broby 3 FC Broby og Oure Fodbold Akademi siger god kamp med et fast håndtryk inden kampstart: Foto: Aamer Al-Khatib

Efter samtlige hjemmekampe går stemningen og musikken højt i omklædningsrummet – også selvom resultaterne ikke altid lægger op til det.  For det er fællesskabet og hyggen, der binder holdet sammen:

- Det er bare ekstremt fedt at se, at man stadig kan være glad og hygge sig lige efter en fodboldkamp på trods af resultatet, siger Niclas Juul.

Glæden deles også af klubbens formand, Finn Knudsen:

- Det er guld værd i forhold til stemningen her i klubben. Det betyder enormt meget for de små klubber, at vi kan få fat i de her unge mennesker, siger han.

Man kan sagtens spille fodbold og hygge sig alligevel, selvom man ikke nødvendigvis hører til de allerbedste eller er særligt god. Finn Knudsen, formand i FC Broby

Coronaen har været en stor mundfuld for de fynske klubber i forhold til medlemstilbagegangen – ikke mindst uden for de større byer på landet. Derfor kom det også bag på formanden, at de pludselig kom til og formåede at skabe deres eget hold:

- Det er nogle kammerater, der bare kom af sig selv sidste efterår. Vi stillede en dygtig træner til rådighed for dem, hvor de til at starte med kun var fem mand. Ud af det blå blev de 14 spillere, og nu 20, forklarer han og sender en appel til andre, der kunne være interesserede i at starte til fodbold:

- Man kan sagtens spille fodbold og hygge sig alligevel, selvom man ikke nødvendigvis hører til de allerbedste eller er særligt god. Så det er bare om at komme ud og prøve sig af. Kun én af dem har spillet fodbold i en klub før. De resterende er helt nye, så der er rum til at finpudse de fodboldmæssige kvaliteter, siger han med et grin. 

For Niclas Juul er der særligt én ting, han bed mærke i til deres sidste hjemmekamp i sæsonen:

- Jeg kiggede mig kort over skulderen og bemærkede mængden af tilskuere. Ja, det er bare U17-drenge, ja, vi befinder os i lille Broby og ja, resultatet er måske ikke lige med os. Men, alligevel befandt der sig mellem 30-40 tilskuere af venner, familie og kærester, hvilket bare siger en del om den fællesskabsstemning, der er på holdet, afslutter han.