Kort før genåbningen den 1. marts kunne forskere fra Syddansk Universitet offentliggøre en landsdækkende undersøgelse om børn og unges fysiske ve og vel under vinterens corona-nedlukning. Tallene fra undersøgelsen var nedslående og viste faldende fysisk aktivitet og stigende kropsvægt blandt børn og unge under nedlukningen. 81,4 % svarede, at de var mindre fysisk aktive under vinterens nedlukning sammenlignet med før nedlukningen, og hver fjerde (25,5%) af børnene og de unge vurderede, at de har taget på i vægt.

 

Fra mandag den 1. marts fik vi som bekendt lov til at åbne den udendørs foreningsidræt, og blandt andet de unge har fået mulighed for at komme ud og dyrke sport i fællesskab. Og det er virkelig noget, der gør underværker for både deres fysiske og mentale ve og vel. Hør bare to ungdomstræneres oplevelser af at få de unge tilbage på græs:

 

  • Det var bare helt fantastisk at komme i gang igen efter 10 uger uden at gøre det, som for mange er en rigtig vigtig del af hverdagen. Det var nærmest ligesom en ekstra juleaften, fortæller U14-drengetræner i S.f.B Morten Strange. Han suppleres af U18-pigetræner i Team Odense Q, Jeppe Abel:

 

  • Det har været helt fantastisk at komme i gang igen. Der er masser af glæde og energi, og jeg oplever, at pigerne kommer med fuld power og smil på læben, også når det er lidt koldt og hårdt. Her og nu er de virkelig glade for at komme i gang med træningen igen, men jeg kan også mærke, at de glæder sig til at få den helt rigtige fodboldoplevelse med kampe igen. Det kommer forhåbentligt snart.

 

Begge træneres hold har været i gang med online-træning i nedlukningsperioden, så den fysiske form var ikke helt skidt hos dem, da de mødte ind til den første træning. Behovet for det sociale fællesskab var derimod kæmpestort.

Vi har lavet fysisk træning online tre gange om ugen, så de unge mennesker har jo været i gang, men de har virkelig savnet fællesskabet og deres kammerater, så det var en fantastisk umiddelbar og stor glæde, da de kunne mødes til træning igen. Det var megafedt at opleve. Morten Strange, U14-træner i S.f.B.

Også hos pigerne i Team Odense Q har savnet været stort:

  • Vi er jo så heldige at have en mentaltræner og fysioterapeut tilknyttet, og de har haft god kontakt med pigerne under nedlukningen. De har løbende kunnet fortælle, at pigerne har haft det hårdt. Som træner har jeg oplevet det tydeligt, da de kom tilbage, at de virkelig har savnet det og haft det svært under nedlukningen. Det er nogle meget pligtopfyldende piger, og de har forsøgt at holde sig i gang, men trangen til at se hinanden er virkelig tydelig at mærke nu. At omklædningsrummene fortsat er lukkede, gør faktisk også, at vi skal gøre mere plads til det sociale i selve træningen, så der bliver tid til at få den del rigtigt med, når nu det ikke kan foregå før og efter træningen i omklædningsrummet, fortæller Jeppe Abel fra Team Odense Q.
U18 TOQ Fotorgraf Henrik Tesgaard Her ses Team Odense Q-pigerne i efteråret 2020, da corona-restriktionerne tillod dem at spille kampe. (Fotograf: Henrik Tesgaard)

De to trænere er også enige om, at det betyder exceptionelt meget for lige netop fodboldspillere i teenageårene, at de nu igen kan samles på banerne:

 

  • Det betyder mere for de unges sociale liv, end vi kan forestille os, tror jeg. Vi ville selvfølgelig gerne alle sammen have været nedlukningen foruden, men det er godt nok livsbekræftende at opleve, hvor stor glæden har været, siden vi startede træningen op igen, afslutter Morten Strange.
  • Det er tydeligt at mærke, at når de ikke har skolen, så skal de have noget andet, og det kan vi give dem med fodboldtræningen, så de både kan få deres fysiske og mentale velvære tilbage igen. Jeg er dog også bange for, at nedlukningen kan have gjort, at vi mister nogen, fordi de har været væk længe og får svært ved at komme ind i de gode vaner igen. Det, håber jeg naturligvis ikke, kommer til at ske, afslutter Jeppe Abel.

 

Det er godt nok livsbekræftende at opleve, hvor stor glæden har været, siden vi startede træningen op igen. Morten Strange, U14-drengetræner hos S.f.B.