Kan bedre matchning fastholde flere unge?

Det er aldrig fedt at spille kampe, hvor man får læsterlige stryg. Som ung kan man ligefrem miste lysten til at spille helt. Derfor forsøges det nu at matche hold, der skal spille kampe mod hinanden, bedre ved at ombryde rækker.

De fleste, der har prøvet at spille en fodboldkamp, kan nok blive enige om, at man opnår den bedste fodboldoplevelse, når kampen er jævnbyrdig. I løbet af en hel turnering kan det selvfølgelig ikke garanteres, at alle kampe bliver jævnbyrdige, men vi kan gøre noget for at forsøge at matche holdene, der skal spille kamp mod hinanden, så godt som muligt. Den ”finte” hedder ombrydning af rækker, og det har vi for første gang forsøgt i nogle af vores ungdomsrækker i denne halvsæson. I denne aldersgruppe er håbet især, at den bedre matchning af holdene vil kunne være med til at fastholde flere fodboldspillere.

Baggrunden for at begynde at ombryde nogle af de fynske ungdomsrækker er, at vi har haft gode erfaringer med at matche hold bedre både på børne- og seniorsiden. På DBU Fyns delegeretmøde i 2017 blev der stillet et forslag om at begynde at ombryde i ungdomsrækkerne, hvilket Ungdomsudvalget derefter drøftede i løbet af foråret. Her blev klubberne også indkaldt til drøftelse ved en workshop i maj måned, som gav et godt og nuanceret billede af fordele og ulemper på området.

De allerførste erfaringer ligger nu klar
Nu er denne sæson slut og med ombrydningen her i foråret, kan vi begynde at få en fornemmelse af, hvilken effekt det nye tiltag har haft.

En af de rækker, som er blevet ombrudt midt i forårssæsonen, er drengenes U15 B-række. Her spiller Tarup/Paarup IF’s Hold 3, og for dem har ombrydningen både haft en betydning på papiret og for spillernes kampoplevelse.

- Det har klart været federe at spille de sidste kampe. Det er ikke særligt sjovt at spille, når vi kommer stort bagud. Det er meget sjovere, når kampene er tættere, og så er der også mere intensitet på, udtaler Mikkel Jørgensen, der spiller for TPI, og han bakkes op af sin holdkammerat Noah Ejvang:

- Når man er bagud 6-0, har man ikke rigtigt lyst til at spille mere. Det er altid federe, når man har en chance, end når man bare ved, at man skal ind og have tæsk.

En svær sæson som sluttede bedre, end den startede
TPI-drengene har haft en svær sæson i rækken, hvor de i starten af sæsonen løb ind i store nederlag på 6-0 til Strib IF og hele 10-1 til Stenstrup IF. Disse to hold blev TPI blandt andet fri for at spille imod igen efter ombrydningen. Her har de mødt de tre andre hold fra rækkens nederste halvdel, og det er blevet til kampresultater med nogle mere almindelige fodboldcifre som fx et 4-2 nederlag til OB. I sæsonens sidste kamp, som blev spillet i går mod B1913, tog TPI det ene point i en underholdende 5-5-kamp, hvor de faktisk førte 4-1 efter en imponerende første halvleg. 

Vi har også talt med holdets træner, Morten Reinholdt, som kunne fortælle, at TPI-drengene faktisk havde været bedre med i mange af sæsonens første kampe, end det ser ud til på resultatlisten. Han indrømmede dog, at det kunne være svært at motivere spillerne, når de kom stort bagud, hvilket ikke er sket i kampene, der er spillet efter ombrydningen. Denne holdning bakkes op af holdets højre back, Andreas Larsen, som havde en afsluttende kommentar på linje med sine holdkammeraters oplevelse:

- Det er klart federe at spille kamp, når du føler, at du har en chance, i stedet for at spille imod de hold, som tæver dig 10-0.

Der skal naturligvis laves en større evaluering af den nye indsats omkring bedre matchning af ungdomsholdene, men de foreløbigt første erfaringer viser altså, at det gør en forskel for de unge, og det er jo det, der er meningen med det hele.

Læs også:
Lige børn leger bedst
Lige voksne leger altså også bedst


Log ind