Ny kvindeklub skal højne talentmasse på Fyn

Fyns talentfulde pigefodboldspillere skal prioriteres i den nye kvindesatsning, Odense Q. I tider, hvor DBU har mere fokus end nogensinde før på ligestillingen i fodboldklubber, er Odense Q en vigtig satsning for kvindefodbolden, siger formand for pige- og kvindefodbold i DBU.

OdenseQ_500
Odense Q fik bevilliget licens fra DBU for nylig. foto: fodboldbilleder.dk

Odense Q er blevet en realitet på baggrund af en plan. En plan, som har været under proces i lang tid, men altid med målet for øje: At skabe en professionel ramme for talentudviklingen blandt fynske piger.

Klubben rev sig løs fra amatørafdelingen i OB i efteråret, og i sidste uge var klubbens overlevelsesgrundlag en realitet, da de fik godkendt klublicens fra DBU.

Licensen betyder, at den nye klub kan holde hovedet over vande i 3F-ligaen i mindst en sæson til, hvor eliteholdet lige nu ligger på en 5. plads.

Men kampen for en velfungerende klub med plads til både kvindelige elite- og breddespillere er langt fra slut. Faktisk er den kun lige begyndt, fortæller formand i Odense Q, Henrik Andersen.

”Målet med det hele var at selvstændiggøre kvindeelite-delen i OB. Det er noget, vi har arbejdet på det sidste år, men hvis det skal lykkedes os at komme helt i mål, så skal vi have et bæredygtigt forretningsgrundlag første og fremmest, ligesom vi ser det i Fortuna Hjørring. Og det er det, vi kæmper for nu,” fortæller Henrik Andersen.

Det første fundament for klubben var at finde en hjemmebane, hvor klubbens hold kunne spille kampe og ”høre hjemme”. Det har ikke været en selvfølgelighed før hen, fortæller Stina Lykke, der er førstemålmand i Odense Q og landsholdskeeper. 

”Det ser rigtig godt ud med faciliteterne i Marienlyst, der virker som gode rammer for, at vi kan videreudvikle vores spil. Vi har vist, at vi godt kan være med, hvor det er rigtig sjovt, og drille de store hold i ligaen, og det skal blive ved med,” fortæller Stina Lykke.

Pigerne vil prioriteres i klubberne

Klubber som Odense Q med fokus på pige- og kvindefodbold, og hvor pigerne er i fokus, er vigtig for udviklingen af pigefodbolden, siger Mette Bach Kjær, der er formand for pige- og kvindefodbold i DBU.

Det blev tydeliggjort med DBU´s projekt Pigernes Stemme, hvor 2000 piger fra hele landet blandt andet svarede, at nedprioritering i klubben var noget af det, der får flest piger til at stille fodboldstøvlerne på hylden.

”Undersøgelsen understregede blot, hvor vigtigt det er, at klubber som Odense Q tør at satse på udviklingen af fodbold for piger og kvinder, hvor pigerne i høj grad vil føle sig som en eftertragtet vare. Så skal vi i DBU støtte op om klubben der, hvor vi kan,” siger Mette Bach Kjær.

Spillerne ser fremad

For pigerne på det fynske græstæppe har ventetiden været hård, mens fremtiden for Odense Q-projektet stadig var usikker. Med klublicensen på plads, kan spillerne igen begynde at se fremad, fortæller Stina Lykke.

”Mentalt har det være utrolig hårdt. Især i kampene, når man ikke vidste, om man skulle ud og se sig om efter en ny klub. Men vi ved, at vi ikke kommer sovende til succes med den nye klub – vi skal kæmpe for at skabe en ny klubkultur, der holder mange år frem i tiden,” siger Stina Lykke. Log ind