Tema: Trænerakademi for unge i Kauslunde

I december sætter vi med en række historier fokus på temaet "Klubudvikling". I Kauslunde IF kæmper de som mange andre klubber med at finde trænere, og de har derfor igangsat en lidt anderledes tilgang til trænerrekruttering med et trænerakademi for klubbens ungdomsspillere.

 

Hvor finder man trænere til sine børne- og ungdomshold? Det spørgsmål stiller mange klubber sig.

I Kauslunde IF har bestyrelsen måske fundet en del af svaret. De har nemlig besluttet, at klubbens U14 hold som en obligatorisk del af fodboldtræningen i klubben skal gennemføre en træneruddannelse.

- Vi ønsker at give spillerne en grundlæggende viden om, hvordan det er at være træner og hvilke overvejelser, man som træner gør sig inden en træning. Derudover håber vi at kunne inspirere nogle af drengene til at blive hjælpetrænere og på sigt trænere i klubben
, forklarer klubbens formand Nikolaj Sostack.

Over to træningsaftener af hver tre timer gennemgår alle U14 spillerne kurset Børnefodboldens Basis, som er det startkursus for børnetrænere, som anbefales af DBU. Kurset indeholder både en praksis- og en teoridel. Derudover gennemgår de et tredje akademimodul af 2,5 times varighed og et kamplederkursus. Sidstnævnte ruster dem til at kunne dømme børnestævner i klubben og derved tjene en lille skilling.

De ovenstående basiskurser er obligatoriske for spillerne, men det slutter ikke her for alle:

- I forlængelse af basiskurserne tilbyder vi spillerne at tage fire ekstra moduler i perioden november-marts. Alle der vælger dette får et bevis på at have gennemført Kauslunde IFs trænerakademi og en fællestur til en OB-kamp med alt betalt, fortæller Nikolaj videre og nævner, at de også kan deltage gratis til Store Trænerdag på Brøndby Stadion med efterfølgende pokalfinale sammen med klubbens øvrige trænere.

Som en del af akademiet skal spillerne i små grupper forberede og gennemføre træninger af 20 min med baggrund i de ting, de har lært. En typisk kursusaften ser derfor således ud:
  1. Forberedelse af træning i klubhus 17-18.00
  2. Træning med medier 18-19.00
  3. Spisning, faglig sparring og feedback 19-20.00 
På alle kursusaftenerne på fodboldakademiet er der en sandwich og en sodavand til deltagerne, så der skam også plads til lidt hygge.

DBU Fyns klubrådgiver er med på og uden for banen
Ideen til et trænerakademi opstod i Kauslunde IF. De kontaktede derefter DBU Fyns klubrådgiver Niels Nielsen, som har hjulpet dem med at udvikle den videre, beskrive den og sætte den i værks. Han står også for den trænerfaglige sparring og feedback på en række af kurserne.

- Jeg synes, det er en rigtig spændende måde at gribe trænerrekrutteringen an. At gøre det til en integreret del af drengenes egne fodboldtræning, så det bliver en sjov oplevelse, de alle får sammen, er rigtig godt set. Jeg tror, at klubben får sået nogle trænerfrø, som de kan høste frugterne af i en lang årrække fremover, lyder det fra Niels Nielsen.

I skrivende stund har 10 drenge meldt sig til at fuldføre hele Kauslunde IF's trænerakademi, og klubben er så begejstrede for det foreløbige forløb, at de forventer at gøre trænerakademiet obligatorisk for ungdomsspillere i årene fremover.

Hvad kan vi gøre for jer?
DBU Fyns klubrådgivere er klar med hjælp til alle de fynske klubber.

Det kan, som i Kauslundes tilfælde, være via et klubudviklingsforløb, hvor klubrådgiveren kan hjælpe jer med at få lavet en handleplan, der matcher jeres ønsker og behov. Klubrådgiveren er også med i selve udførelsen, og kan varetage hands-on-opgaver undervejs. På den måde kan I være sikre på, at I får et godt forløb, så I som klub står stærkere på "den anden side".

Tøv ikke med at kontakte en klubrådgiver for en uforpligtende snak om mulighederne. Du finder deres kontaktoplysninger her.

Læs mere om klubudviklingsforløb her.

Læs også følgende fra temaet Klubudvikling:
Log ind