Golden League kom godt fra land

I weekenden lød startskuddet til DBU Jyllands og DBU Fyns nye pilotprojekt, Golden League, som skal styrke udviklingen af de dygtigste jyske og fynske drengespillere i årgangene U10, U11 og U12.

Golden League godt i gang
Silkeborg IFs og Odder IGFs dygtigste U-10 drenge var blandt deltagerne ved weekendens Golden League matchstævne i Gauerslund. (Foto: Mads D. Larsen)


Manglende matchning af de dygtigste drengespillere i årgangene U10, U11 og U11 har været en stigende udfordring i de senere år. Ganske enkelt fordi eksempelvis DBU Fyn og DBU Jylland ikke har haft de nødvendige turneringstilbud på hylden.

Konsekvensen har bl.a. været, at nogle klubbers hold i disse årgange enten har tilmeldt sig en ældre årgang eller har vundet deres kampe uhensigtsmæssigt stort – uden værdi for hverken dem selv eller deres modspillere.

Og det var ikke mindst på den baggrund, at DBU Jylland og DBU Fyn i weekenden introducerede et helt nyt pilotprojekt rettet mod de allerdygtigste spillere i årgangene U10, U11, og U12.

Positive tilbagemeldinger

Aktiviteten har fået betegnelsen Golden League, og weekendens matchstævner i Bredballe, Middelfart og Gauerslund havde det primære formål at få de i alt 96 udvalgte hold indrangeret på det korrekte sportslige niveau til den kommende turnering.

Det er nu sket. På baggrund af resultaterne inddeles holdene i fire niveauer i den kommende Golden League-turnering: Bronze, Sølv, Guld og Platin.

- Vi har glædet os utrolig meget til at komme i gang, og vi kan heldigvis se tilbage på en rigtig spændende weekend, hvor der næsten udelukkende har været positive tilbagemeldinger fra de deltagende trænere omkring de sportslige forhold. Derudover er min personlige oplevelse, at kampene generelt er blevet afviklet i en god fair play-ånd, fortæller David Kiær Nielsen, DBU Jyllands Golden League-projektleder, der dels observerede stævnerne i både Bredballe, Middelfart og Gauerslund og samtidig deltog på møderne med trænerne i alle tre årgange lørdag aften.

Vigtige trænermøder

- Netop trænermøderne er en vigtig del af konceptet, og jeg synes allerede, at jeg har oplevet en utrolig god harmoni mellem trænerne og en stor fokus på, hvad Golden League handler om, nemlig udvikling og matchning af både egne og de andre klubbers spillere. Vi har også fået en række input omkring nogle praktiske forhold, som skal forbedres, og det er vi netop nu ved at se på, tilføjer David Kiær Nielsen.

Efter tre runder af Golden League foretages der ny ombrydning, og sådan fortsættes frem til juni 2017. Den dynamiske model skal sikre, at holdene hele tiden spiller på rette sportslige niveau. I alt spilles der 7 puljer á 3 kampe pr. hold fordelt over hele fodboldsæsonen, hvilket betyder, at hvert hold får 21 kampe.

Plads til eksperimenter

Kampene spilles á 3 halvlege. Stillingen efter de første 2 halvlege tæller som kampens resultat, som indberettes. 3. halvleg fungerer som en slags ”fodbold-kravlegård”, et udviklingsrum, hvor trænerne opfordres til at aftale på forhånd, hvorledes spillernes tid bruges bedst.

Det kan være eksperimenter, hvor det ene hold presser højt, mens det andet hold øver sig i at spille bolden ud fra målmanden, det kan være her, man giver ekstra spilletid til de yderste mandater i truppen, eller det kan være her, hvor trænerne bytter hold og træner deres favoritøvelse med modstandernes spillere.

Et-årigt pilotprojekt

Golden League er et et-årigt pilotprojekt, som skal grundigt evalueres. Konceptet bygger bl.a. på erfaringerne fra den tidligere Young Guns League, hvis ophavsmænd DBU Jylland og DBU Fyn har været i tæt og konstruktiv dialog med.

Yderligere informationer:

Læs mere om Golden League
Reportage om Golden League på TV Syd (eksternt link)


Tekst og foto: Mads D. Larsen/DBU Jylland Kommunikation (red. DBU Fyn)





Log ind