”Man opnår stor personlig udvikling, og det er skide skægt”

Vi har taget en snak med en af de mest talentfulde fynske dommere, vi har lige nu. Han har en masse gode erfaringer og pointer i forhold til dommerlivet, og vi er sikre på, at han kan være med til at inspirere andre til at finde fløjten frem. Læs bare her.

”Man opnår stor personlig udvikling, og det er skide skægt”
Allan Borgstrøm i aktion som dommer i reserveholdsligaen. Fotos i hele artiklen: Michael Nielsen, Mphoto
Af: DBU Fyn Kommunikation / Sarah Hoffmann

Fynske Allan Borgstrøm er i dag fodbolddommer i 2. Division. Vi har fanget ham til en snak om livet som dommer. Han vil nemlig rigtig gerne være med til at inspirere andre til også at afprøve dommerlivet.

 

Hvordan startede din dommerkarriere, og hvorfor ville du gerne være dommer?

Uha, det er ved at være mange år siden. Jeg tror, jeg fik mit dommerkort i 2007, da jeg lige knapt var fyldt 18 år, så det var med bus ud til kampene til at starte med. Jeg husker, at der var en rigtig god koordinering og fleksibilitet fra DBU Fyns dommerpåsættere, så jeg fik kampe på steder og tidspunkter, som jeg havde mulighed for at komme til med bus – så det er altså ikke nogen undskyldning eller stor forhindring ikke at have bil.

Min grund til at tage på dommergrundkurset var faktisk, at jeg var ungdomstræner i den lokale klub. Det gav mig en nysgerrighed på Fodboldloven, og jeg synes, at hvis man skal træne nogen i noget, er man ligesom nødt til at kende reglerne ordentligt.

Jeg startede med at dømme ungdomskampe og i Serie 4, og så fik jeg smag for dommerlivet. Min første udvikling i Serie 4 gik rigtig godt, og så fik jeg lov til at komme op og dømme i Serie 3. Det gav selvfølgelig blod på tanden at få positive tilbagemeldinger. Jeg fik fortalt, at jeg havde flair for at dømme, og det gjorde jo også dommergerningen mere attraktiv for mig.

Efter kort tid kom jeg med i en lokal dommertalentgruppe på Fyn, og det satte endnu mere skub i det for mig. Konkurrencen om hele tiden at blive bedre, og også den interne konkurrence imellem os dommere, gav mig blod på tanden. Det er jo ikke anderledes, end den sunde konkurrence der er om pladserne på et fodboldhold.

 

Hvad får du ud af at være dommer?

Jeg synes, at det lærer mig noget om, hvilken tilgang man har til mennesker, og så lærer det én en masse om ledelse. Som dommer arbejder man jo selv under pres og med mennesker under pres. Det er en virkelig spændende dimension af dommergerningen.  Jeg har blandt andet tilegnet mig evnen til at holde hovedet koldt og træffe beslutninger i pressede situationer. Som dommer har du jo ikke tid til at stå og overveje, hvad du vil. Der skal beslutningen falde med det samme. Dermed lærer man også, hvordan man arbejder med beslutninger, der er truffet forkert, for det sker jo selvfølgelig, når man er ude at dømme, at man laver fejl.

I mit voksenliv er jeg faktisk endt som leder, og det er helt sikkert på grund af nogle af de kvalifikationer, jeg har fået fra mit virke som fodbolddommer.

 

Hvad er dine drømme i forhold til din dommerkarriere?

Jeg vil gerne se, hvor langt det kan række! Lige nu dømmer jeg i 2. Division og er en del af en gruppe, som er en form for ’indstillingsgruppe’ til 1. Division. Vi er ligesom seks dommere, der bliver kigget på, i forhold til om vi er gode nok til at komme op i 1. Division. Det lægger selvfølgelig et pres, at der er mange øjne, der kigger, men det er jo en del af det niveau, jeg er nået til nu.

Som dommer er man vant til at blive bedømt – det er der ikke noget nyt i. Når man har udvikler på, er det bare virkelig godt, og man får nogle rigtig gode inputs. Det handler jo om at udvikle sig og blive bedre lige meget hvilket niveau, man er på.

Jeg synes, at udviklerne på Fyn er eminente til at tage hånd om alle dommerne – især de unge. Man bliver fulgt tæt og hjulpet helt fra starten. FFK (Fyns Fodbolddommer Klub) og DBU Fyn har et vigtigt og godt samarbejde især i forhold til at fastholde de nyuddannede dommere. Det samarbejde og alt det arbejde, der gøres, sikrer, at man ikke mister modet især som ny dommer.  

 

Kan du give nogle gode grunde til, at andre bør tage dommeruddannelsen og afprøve dommerlivet?

For det første er det skide skægt, og man opnår stor personlig udvikling. Man får også nogle rigtig gode kammerater, og der er et sindssygt godt fællesskab i blandt os dommere. Jeg vil samtidigt opfordre alle nyuddannede dommere til at melde sig ind i dommerklubben, da det er vigtigt at have nogen at sparre med, og det giver dommerklubben virkelig god mulighed for.

Og ja, så får man jo bare en masse gode oplevelser rundt omkring i de fynske klubber. Jeg synes altid, at det har været fedt at komme ud og er altid blevet taget godt imod. Jeg har faktisk aldrig oplevet noget negativt. Selvfølgelig laver alle dommere fejl, ligesom spillere på banen også gør, men det handler også meget om, hvordan man arbejder med dem bagefter. Som dommer tager jeg selv mine fejl meget seriøst og arbejder med dem, og jeg oplever, at det giver respekt fra både spillere og trænere.

 

Har Allan inspireret dig til at ville afprøve dommerlivet?

Nu har du chancen for selv at træde i Allans fodspor og uddanne dig som fodbolddommer. Der er dommergrundkursus allerede i juni!

Du tilmelder dig kurset her

Du kan læse mere om dommergrundkurset her.

 

Log ind