Tema: Fodbold som helårssport vil gavne sundheden

I januar sætter vi spot på temaet Vinterbold. DBU Fyns formand Bjarne Christensen skyder os i gang, når han peger på vigtigheden af, at der investeres i faciliteter, der kan skabe rammerne for mere fodbold til flere – også i vinterhalvåret.


____________________________________________________________

I de fynske fodboldklubber er der i løbet af de seneste 5 år kommet et øget fokus på og bevidsthed om vigtigheden af at have gode faciliteter. Det har bl.a. betydet mange nye kunstgræs- og multibaner rundt om på Fyn. Det giver os, og her mener jeg DBU Fyn og klubberne, nogle helt nye muligheder for at omfavne fodbold som en helårssport. Vi har faciliteterne - det er vores tænkning, der skal ændres. Hos DBU Fyn har vi taget de første skridt på den rejse, og for første gang udbyder vi denne vinter stævner og turneringer i vinterhalvåret under navnet Vinterbold.

Fodbold er, som for de fleste bekendt, en rigtig sund sport at dyrke, og det er suverænt den idrætsgren, som flest danskere bruger tid på. Det er vi glade for, men vi vil mere. Et samlet DBU har en fælles målsætning om, at vi skal være 450.000 fodboldspillere i år 2025. Det er også i kommunernes interesse, at så mange af deres borgere som muligt er fysisk aktive. Vi har altså en klar fælles interesse. Men, det kan kun lykkes, hvis der investeres i fodbolden, herunder faciliteterne, så vi kan tilbyde mere fodbold til flere.

Derfor er min opfordring til kommunerne også, at de bør se investeringer i fodbolden i et lidt større perspektiv. At anlægge f.eks. en kunstgræsbane handler ikke kun om at hjælpe en klub. Det handler i høj grad om også om at højne den generelle folkesundhed og trivsel for kommunens borgere, herunder også skolebørnene. Derfor kan der være en del fornuft i at kigge på tværs af de kommunale budgetter og kasser ud fra en mere helhedsorienteret og sundhedsstrategisk tilgang, når man i kommunen drøfter investeringer i foreningslivet. 

Vi kan kun nå vores fælles mål ved at skabe rammerne for, at flere vil spille fodbold, og at dem der allerede gør kommer til at spille mere - også om vinteren! 

Hos DBU Fyn vil vi arbejde målrettet på dette sammen med de kommuner, der vil være med. Vi er klar - og vi er allerede godt i gang.

Vinterbold kan højne niveauet i fynsk fodbold
Hvis vi udvikler fodbolden som en helårssport, er det dog ikke kun sundheden, det vil gavne. Jeg tror på, at det også kan være med til at højne niveauet i fynsk breddefodbold.

Udesæsonen slutter i oktober/november. Så går der et halvt år (!), før sæsonen igen starter i april. I mellemtiden støder vi på julen og nytåret, med alt hvad det indebærer af ferie, god mad, hygge og afslapning. Der skal være plads til en time-out - helt bestemt! 

Men, et halvt år med inaktivitet på fodboldbanerne er simpelthen for længe. Jo vist, der er da mange, der starter træning igen i januar eller februar. Men, der er også rigtig mange, der ikke ser en fodboldbane igen før sæsonopstarten til foråret. Og mange af disse spillere, spiller altså med i vores fynske fodboldrækker. Det skal der også være plads til, men det sætter sine spor på niveauet i fynsk breddefodbold.

Hvis vi vil hæve det, er vi nødt til at tænke anderledes. Så kan vi ikke have så mange spillere, der ligger stille i 6 måneder.

Der er selvfølgelig indefodbolden, men det er altså et andet spil, end det der foregår ude på fodboldbanerne. Samtidig er der langt færre, der spiller indefodbold end udefodbold, og dermed også langt færre, der holder sig i gang på den måde.

En væsentlig del af løsningen er, som jeg ser det, at vi i de kommende år i langt højere grad end i dag skal betragte fodbold som en helårssport. Vinterperioden behøver ikke være en fodbold-ferie. Hvorfor ikke spille kampe, stævner og turneringer udenfor hele året?

/Bjarne Christensen, 
Formand DBU Fyn

Læs også fra temaet:





Log ind