Friske fyre sveder og griner i Svendborg

Uanset vind og vejr mødes en flok mænd hver onsdag i S.f.B. til en omgang Fodbold Fitness-bold for sjov - og for sundhedens skyld. Fodboldtilbuddet, kaldet Fodbold For Friske Fyre, er opstået som et sundhedstiltag i samarbejde mellem DBU Fyn, S.f.B. og Svendborg Kommune.


Fodbold For Friske Fyre i S.f.B. er en kombination af fodbold og fitness/styrkeøvelser - for sjov og for sundhedens skyld.
____________________________________________________________
Det er onsdag eftermiddag, og en flok glade mænd med vidt forskellig fysik og fodboldevner stimler sammen ved omklædningsrummene ved S.f.B.s klubhus. Sådan har det efterhånden været i et par måneder, for siden september har S.f.B. nemlig haft fodboldtilbuddet Fodbold For Friske Fyre. Det har årstidernes skiften ikke ændret på. Nu tændes lyset blot på S.f.B.'s anlæg, og de friske fyre iklæder sig lidt varmere tøj.

Rammerne er klubbens multibane, hvor træningen foregår, og luften er tyk af kærlige drillerier, opmuntrende råb og dampende kroppe fra forpustede men glade mænd.

En af spillerne på holdet er Peter Nørskov Junge, som også er Svendborg Kommunens mand omkring projektet:

- Jeg har aldrig spillet fodbold før, og jeg er vist ikke ligefrem en Messi med en bold. Men, jeg syntes simpelthen, at det lød så sjovt, at jeg var nødt til at prøve det af på egen krop. Og det er faktisk helt vildt sjovt, selvom nogen af de andre er langt bedre end mig til fodbold. Så jeg spiller med hver gang, og i en alder af 35 år har jeg købt mine første fodboldstøvler
, forklarer Peter med et karakteristisk smil på læben.

Holdet tæller efterhånden 11-12 faste spillere. I alt har 22 mænd spillet med, og der kommer løbende nye ansigter til.

Træningen består af en kombination af fodboldspil og fitness/styrke-øvelser. Alt sammen tilpasset deltagernes ønsker og formåen, så alle kan være med.

Hvem er spillerne?
Mændene er en blandet flok, og rent aldersmæssigt spænder de fra 24 til 59 år. En af dem har endda sin søn med til træningen. Han var ellers stoppet til fodbold, men har nu igen fundet fodboldglæden på dette lidt anderledes hold. 

Nogle af spillerne har selv fundet vej til holdet efter at have hørt om det, mens andre har fået muligheden præsenteret efter et sundhedstjek fra Svenborg Kommune ude på deres arbejdsplads.

- Når vi laver sundhedstjek rundt om i kommunen oplever vi, at de fleste mænd faktisk gerne vil leve lidt sundere. Men vi har ligesom manglet et motionstilbud, der passede til dem uden at være at være forpligtende og tidskrævende. De fleste mænd har prøvet fodbold, og det tænder et eller andet i mange af dem, når der pludselig er mulighed for at komme i gang igen på knap så konkurrenceprægede præmisser. Selve legen med bolden er de stadigt vilde med, selvom de måske er stoppet med at spille fodbold for flere år siden, forklarer Lene Bruun Kaysen fra Svendborg Kommune.



Sundt for krop og sjæl
Som en del af tilbuddet får alle mændene tilbudt en sundhedstest via Svendborg Kommune, når de begynder på holdet. Det har godt halvdelen benyttet sig af. Efter ca. tre måneders træning, får de igen tilbudt en sundhedstest, der kan afsløre, hvordan det er gået dem.

Selvom mere end 10 års forskning viser, at fodbold er sundt, er det nu ikke kun på grund af sundheden at de friske fyre er klar til træning onsdag efter onsdag:

- Vi spiller for at have det sjovt - det er det vigtigste. Den letteste måde at lære nye mennesker at kende på, er at lave noget sammen, som alle synes er sjovt, som med Fodbold For Friske Fyre, forklarer Jørgen Lund, der er en af de "faste" og forklarer videre:

- Jeg har selv tidligere spillet fodbold, men kom væk fra det grundet familie og arbejde. Nu opstod der pludselig en mulighed for at spille igen, uden at jeg skulle spille kampe og bruge tid i weekenderne. Det passede mig helt perfekt, fortæller Jørgen Lund, der desuden har en dreng, der spiller fodbold i klubben.

Han bakkes op af DBU Fyns visionskonsulent Henrik Sørensen:

- Der er en enorm forståelse og accept af hinandens forskellige fodboldmæssige og fysiske evner, og det betyder, at alle deltager på lige vilkår - forpustede og med røde kinder men stadigt med smil over hele femøren. Det er fantastisk at opleve, hvordan de her mænd hygger sig med hinanden, griner og har det sjovt, samtidig med at de okser afsted i legen med fodbolden. Fordi de bare har det sjovt, tænker de ikke så meget over, at de faktisk er i gang med at dyrke en sport, der har en positiv forebyggende effekt på livsstilsygdomme som f.eks. forhøjet blodtryk, overvægt og diabetes. 

Henrik har været med til at starte Fodbold For Friske Fyre op, og han står i en overgangsfase for træningen, indtil klubben er selvkørende med fodboldtilbuddet.

Vil du spille med?
Har du også lyst til at få rørt dig lidt mere og måske samtidig have det sjovt sammen med andre, så er du mere end velkommen til at komme og spille med. Det er naturligvis ganske uforpligtende, og du behøver ikke nødvendigvis investere i fodboldstøvler og andet udstyr.

De friske fyre starter træning igen 11. januar, og der trænes hver onsdag kl. 16.30-17.45. Der er mulighed for at få lavet en sundhedstest, når du starter op. Det er naturligvis valgfrit.

Du skal ikke tilmelde dig, du møder blot op. Der er mulighed for omklædning før og efter træningen.

Har du spørgsmål til træningen er du velkommen til at kontakte:

Henrik Sørensen på tlf. 21575009 eller på mail: heso@dbu.dk.



Log ind