50 (!) år med fløjten

Det er ikke hver dag, at et 50 års jubilæum i dommerverdenen kan fejres. Faktisk var det første gang i DBU Fyns (FBU's) historie, da Paul Stein Jensen modtog fortjente klapsalver for sit lange virke i dommerverdenen på en stor samling for fynske dommere for nyligt.


__________________________________________________________________

Paul Stein Jensen begyndte sit liv som dommer i 1966, og siden er det blevet til flere end 1450 kampe med fløjten. Selvom Paul, som til dagligt blot går under navnet Stein, runder 70 år til sommer, bruger han stadig mange timer af sin pensionisttilværelse på dommerfaget. I dag er han ikke længere aktiv på banen, men han fungerer i stedet som lovfortolker og dommerinstruktør på DBU Fyns dommerkurser. Han har i den rolle været med til at undervise ikke færre end 987 dommeraspiranter fra alle dele af landet.

I alt har Stein altså brugt noget nær en menneskealder i den fynske dommerverden. Det er i den grad en bemærkelsesværdig bedrift, som vi har taget en snak med ham om.

Hvorfor valgte du at kaste dig over dommerfaget?
- Det startede med, at fem kammerater og jeg besluttede os for at tilmelde os datidens svar på et dommerkursus. Vi synes, at det lød spændende, og at det derfor kunne være interessant at snuse lidt nærmere til. Jeg bestod kurset, og lige siden har dommerfaget fyldt en stor del af mit liv. 

Har du kunne bruge dine erfaringer fra fodboldens verden i andre sammenhæng?
- Helt bestemt, faktisk rigtig mange forskellige steder. Især i forbindelse med mit tidlige job som mejerilærer og uddannelsesleder inden for samme fag, hvor jeg har beskæftiget mig meget med at undervise unge mennesker. Som dommer gælder det om at være ærlig og konsekvens i sine handlinger. Når man underviser og vejleder unge mennesker, så er de egenskaber også rigtig værdifulde.

-      
Hvad er det højeste niveau du har dømt på?
- Jeg har dømt 10 sæsoner i Albaniserien (dengang Fynsserien). Der er selvfølgelig større opmærksomhed på Fyns bedste række end de lavere, og det gjorde de år meget interessante. Ligeledes har det givet nogle gode venskaber og bekendtskaber - ikke mindste når man har været afsted som dommertrio. Jeg stoppede som aktiv dommer, da jeg kunne mærke, at gnisten i den periode var ved at være væk - vel at mærke inden andre opdagede det!

Hvad er det mest mærkværdige, du har været ude for i forbindelse med din dommerkarriere?
- Det er klart at med så mange år på grønsværen, så har man da været ude for lidt af hvert. Jeg kan blandt andet nævne, at jeg har gemt et gult kort som en lille slags souvenir. I kortet er der et aftryk fra et tandsæt på en målmand, som efter jeg havde fløjtet for en offside, kom stormende over en halv banelængde for at give sit syn på sagen. Jeg kunne tydelig høre, at han var på vej hen imod mig, og idet jeg skulle til at vende mig om for at give han kortet for brok, stod han så tæt på, at han var lige ved at få det i den gale hals.


Apropos brok. Hvad siger du til den seneste tids kedelige stigning i trusler og vold mod dommere?

- Der er selvfølgelig en rigtig trist tendens, man har set de seneste år. På mange måder synes jeg, at det afspejler nutidens samfund, hvor der jo også sker en masse kedelige ting rundt omkring. Sådan noget følger jo desværre også med ind over kridtstregerne. Jeg håber, at der bliver gjort alt for at minimere antallet af afbrudte kampe. Derudover skal klubberne også tage ansvar og være bevidste om, at de spiller en vigtig rolle i forbindelse med opdragelse af deres unge medlemmer.

Hvad med de unge mennesker der overvejer at kaste sig ud i dommerfaget. Har du nogle gode råd til dem?
- Vigtigst af alt er, at man tør være sig selv. Det vil med andre ord sige, at man skal egne sig til dommerfaget og have interesse for den del af fodboldspillet. Det er også utroligt vigtigt, at man er naturlig på en naturlig måde. Hvis ikke man er det, så kan man ikke være konsekvent i sine handlinger, og det vil hurtig afspejles i den måde, man dømmer på. Derudover er det selvfølgelig også en god idé at holde sig i god form og holde sig opdateret på lovstoffet. Gør man det, så gør man jo også sine egne forudsætninger bedre. Et sidste godt råd til alle nye unge dommere må være, at de skal holde sig langt væk fra Old Boys kampene. De "gamle" kan nemlig være nogle værre brokhoveder.


Hvad kendetegner efter din vurdering en god dommer?
- En god dommer har empati og som tidligere nævnt, så skal han/hun også være konsekvent og ærlig. En god dommer skal turde være sig selv og have en professionel distance til spillerne på banen. Det giver respekt, og netop respekt er meget vigtigt nu til dags. Desuden skal en god dommer også være i besiddelse af en god potion humor - det skal jo være sjovt både at spille og dømme fodbold. Man skal ikke være for selvhøjtidelig.  


Hvor mange år regner du med at fortsætte inden for fodboldens verden?
- Jeg tager en sæson ad gangen og bliver ved lige så længe, det er sjovt. Jeg vil meget gerne kunne fortsætte med at være instruktør, da jeg på den måde kan bidrage med en viden om lovstoffet og min erfaring for de efterhånden mange år, der har stået i fodboldens tegn. Desuden får man jo samtidig lidt frisk luft, og så giver det en masse socialt samvær. Den del skal man bestemt heller ikke undervurdere.

Du får vel også set en del fodbold nu og da?

- Det forholder sig faktisk sådan - og har gjort det længe - at jeg hellere vil se en kamp fra Albaniserien end fra Superligaen. Efter min mening spiller holdene i Albaniserien for at vinde. I Superligaen er det lige omvendt. Der spiller de for ikke at tabe. Det er klart, at førstnævnte giver nogle mere underholdende fodboldkampe. Derudover så mangler de eksperter, der kommenterer de store fodboldkampe også viden på lovområdet og forståelse for dommerfaget. Det at skulle træffe en beslutning på en brøkdel af et sekund, det er altså ikke så let endda.

Andet du lige vil tilføje nu her på falderebet?
- Jeg synes på mange måder, at den tid jeg har brugt har været rigtig godt givet ud. Udover de mange gode oplevelse og kollegaer, så har jeg jo også fået fornøjelsen af at være blevet utrolig godt berejst på Fyn. Der findes virkelig mange dejlige steder, som jeg nok ikke havde opdaget, hvis ikke det havde været for min dommergerning. Ligeledes har de mange ture rundt om i det fynske også været med til, at jeg har fået nogle rigtig gode bekendtskaber ude i klubberne. Det at blive taget godt imod, det sætter jeg virkelig stor pris på, og det er der heldigvis mange fynske klubber, der er rigtig gode til. 

- Arbejdet med dommerne tager selvfølgelig en del tid, men som jeg siger: Jo mindre man er hjemme, jo mindre er chancen for en skilsmisse, slutter den rutinerede herrer med et ironisk smil på læben.   

Vi ønsker Stein tillykke med jubilæet.

Læs om dommersamlingen, hvor Stein blev hyldet her.    

-    

  

-      

-     





Log ind